Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska. och Monica Birgersson, socialchef, säger att vårdpersonalen är bra på att följa rekommendationen att stanna hemma även om de är lindrigt sjuka.
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska. och Monica Birgersson, socialchef, säger att vårdpersonalen är bra på att följa rekommendationen att stanna hemma även om de är lindrigt sjuka. Bild: Marita Adamsson

Nu ska det bli test före flytt till äldreboende

Fortfarande finns ingen covid 19-smitta på äldreboenden eller gruppboenden i Strömstads kommun. Nu väntar kommunen på nya rekommendationer om att alla som skickas från sjukhus tillbaka till äldreboenden eller flyttar in på ett särskilt boende först ska vara provtagna.

ANNONS
LocationStrömstad||

– Det blir ett möte i dagarna om hur det ska gå till och vi väntar information i slutet av veckan, säger socialchef Monica Birgersson och medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Olsson.

Provtagningen av personal inom äldreomsorgen som har lindriga symptom pågår sedan några veckor tillbaka. De siffror Lena Olsson fått visar att endast 15 procent av sådana provtagna inom Västra Götalandsregionen varit smittade av covid 19.

– Det visar att vårdpersonalen följer rekommendationen att stanna hemma även om de bara har lindriga symptom. En stor eloge till dem, säger Monica Birgersson.

Utmaningen nu är uthållighet och att ge bra och lagom information, säger hon, så att alla som arbetar inom vård och omsorg får rätt och viktig information men inte så mycket att informationströtthet breder ut sig. Läget ändrar sig ofta fort, konstaterar de.

ANNONS

– Vi skickar ut veckobrev med nyheter och har ett väl uppdaterat intranät. Vi får positiv återkoppling på det.

På äldreboendena börjar rutiner för att låta de boende träffa anhöriga utomhus under säkra förhållanden så smått komma igång. Lagom till Mors Dag i söndags hade till exempel Beatebergsgården fått plexiglasskivor på plats som avdelar borden på boendets gård.

ANNONS