Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu-sjukvården stänger bårhuset på Strömstads sjukhus

Nu-sjukvården kommer att säga upp bårhusverksamheten på Strömstads sjukhus. I fortsättningen kommer det att bli skytteltrafik med döda kroppar fram och tillbaka mellan Strömstad och Näl.

Nu-sjukvården tänker säga upp avtalet med bårhusverksamheten i Strömstad. Man har i stället byggt ut bårhuset på Näl för att göra plats för fler.

Alla som avlider i Strömstad ska nu köras ner till bårhuset på Näl utanför Trollhättan. När det sedan är dags för begravning i Strömstad körs kroppen upp till Strömstad igen. Ska kroppen sedan kremeras – det är 90 procent av dem som avlider som kremeras i dag – blir det ytterligare en färd ner till Näl. Och till slut ska urnan upp till Strömstad igen.

Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) är kritisk till stängningen.

– Bårhusverksamheten i Strömstad kan ju tyckas vara en liten sak i sammanhanget, men det är en jätteviktig sak för de anhöriga. Det blir ju väldigt mycket körande fram och tillbaka till Näl. Det är inte bara kostnaderna för resorna, utan det finns ju också ett miljöperspektiv i detta.

Även anhörigas möjligheter att ta ett avsked av de döda blir svårare om bårhusverksamheten flyttas till Näl.

– I dag finns det ju ett väl fungerande bårhus på Strömstads sjukhus, dit de som avlider körs och förvaras fram till begravningen. Det är ett tillfälle för anhöriga att komma dit och ta farväl innan begravningen – ska man åka till Näl för det så blir det ju en lång resa.

Kent Hansson kopplar frågan till den politiska majoritetens vilja att köpa sjukhusfastigheten av regionen.

– Det här är ju ännu en viktig faktor i att det är viktigt för Strömstads kommun att ta över sjukhusfastigheten och ha rådighet över den.

Bengt Turesson, fastighetsförvaltare vid regionala Västfastigheter, bekräftar att Nu-sjukvården vill säga upp verksamheten.

– De har ett halvårs uppsägningstid, och uppsägningen kommer troligen den 1 november. Så ett halvår senare stänger det, säger han.

Strömstadspolitikern Margareta Fredriksson (L) sitter som vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag har inte koll på frågan, den har inte varit på vår nivå. Men det verkar vara ett led i hur man samlar ihop verksamheterna inom regionen. Miljömässigt innebär det ju en ökad belastning när man ska åka fram och tillbaka till Näl.

Hon säger att hon ska sätta sig in i frågan.

– Jag får verkligen kolla mer på det här, det är i allra högsta grad en angelägen fråga.