Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Victoria Petersson
Bild: Victoria Petersson

Nu kommer vaccinet till Tanum shoppingcenter

Vaccineringen fortsätter på Kronans apotek i Strömstad - och snart öppnar vaccinationslokalen i Tanum shoppingcenter.

Robert Sjöholm, vd och sjuksköterska vid Heartbeat som ansvarar för vaccineringen på Tanum shoppingcenter berättar att från vecka 23 är de igång. Första leveransen sker på tisdag och sedan börjar personal vaccinera på onsdagen.

– Jag får 2 748 doser, vilket är mer än vad jag hade väntat mig med tanke på att regionen sa att jag inte får så stora leveranser till en början. Så jag blev positivt överraskad.

Robert Sjöholm önskar 8 000 doser i veckan, men vaccinbristen gör att leveranserna börjar i mindre skala. Det är personal inom LSS och särskilt boende och 50-plus som är prioriterade. Främst sommarvikarier, då merparten av omsorgspersonalen har fått vaccin i tidigare faser.

– Bokat man en tid men inte tillhör dessa grupper så är det en kundvärd på plats som kontrollerar att man har rätt papper med sig som anställningsbevis eller liknande.

Det sker alltså en kontroll på plats och tillhör man inte rätt kategori som ska vaccineras får man inte sin spruta den dagen.

– Jag hade velat ha drop-in men det vill inte regionen. Jag vill helst lägga energi på att vaccinera så många som möjligt, säger Robert Sjöholm.

– Det har varit en oviss och orolig tid så nu känns det jättefint att vara igång, säger han.

Apotekschef Camilla Joutsimäki berättar att vaccineringen flyter på bra på Kronans apotek i Strömstad. Hittills har de vaccinerat minst 800 personer.

– Vi får ju leveranser veckovis, men det är svårt att veta exakt hur många doser vi får, säger Camilla Joutsimäki.

Kronans apotek på Nordby shoppingcenter ska också vaccinera, men tros komma igång vecka 24.

Fortfarande är det personal inom LSS och Särskilt boende och personer över 50 år som är prioriterade. Men det finns inget stopp i bokningssystemet för personer som inte tillhör rätt kategori .

– Nej, men vår prio är de personerna som regionen har sagt. De har röda mattan.

Om andra personer som inte tillhör den rätta gruppen har fått vaccin så kan det ha flera orsaker; man kan tillhöra en riskgrupp men inte fått sin dos på vårdcentralen eller så har man fått en överbliven dos.

– Vi ringer alltid de äldre först, och det viktigaste för oss är att vi inte kastar några doser, och det har vi inte behövt göra än. Vi ser det som att vi hjälper till att vaccinera Strömstad.