Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
– Vi har varit ganska skonade här uppe och det har gett oss en stor fördel i att kunna förbereda oss. Ännu har vi noll smittade inom äldrevården, säger Joakim Möller. Bild: Hannah Palmhagen

Nu erbjuder Strömstad hemtjänst för fritidsboende igen

I fredags togs beslutet. – Vi har nu en tryggare personalsituation än vad vi kunde förutse, säger Joakim Möller, verksamhetschef för kommunens boenden och dagliga verksamhet.

Det var den fjärde maj i år som Strömstads kommun tog beslutet om att tillfälligt inte erbjuda hemtjänst för personer från andra kommuner, något som i praktiken bryter mot lagen. Men så i fredags tog ordförande Pia Tysklind beslutet att upphäva detta.

– Vi har nu en tryggare personalsituation än vad vi kunde förutse, med mindre sjukskrivningar inom omsorgen. Trots att Folkhälsomyndigheten släppt på de reserestrektioner som funnits tror vi inte att vi kommer se en ökad efterfrågan, säger verksamhetschefen för boende och daglig verksamhet Joakim Möller under tisdagens informationsmöte.

Verksamhetschefen uppmanar fortfarande till försiktighet, då virusspridningen är pågående. Men ännu har ingen smitta tagit sig in på kommunens äldreboenden och inte heller hos hemtjänsttagarna.

– Det är viktigt att hålla den nollan, samtidigt har alla en stor förståelse för vilken stor utmaning det är, säger han.

Besöksförbudet på äldreboenden i landet förlängdes nationellt i mitten på juni till att fortsättningsvis gälla till siste augusti. Det gör det svårare för allmänheten och anhöriga att hålla ut, menar Joakim Möller som ser en minskad förståelse för det långa besöksförbudet.

– Samtidigt har vi, sedan en längre period tillbaka, erbjudit inplanerade besök på våra äldreboenden. Den som vill besöka en anhörig kontaktar då enhetschefen för det äldreboende det gäller och denne bedömer hur mötet ska gå till för att säkerhetsställa att rekommendationerna kring avstånd och andra smittskyddsåtgärder vidtas.

Äldreboendet Beatebergsgården har satt upp plexiglas på några av de bord som finns att tillgå på boendets gård. Även Jägaren har samma lösning

– Vill man träffa en anhörig så bör man höra av sig till enhetschefen en stund innan, säger Joakim Möller.

Det kan verka lite krångligt och svårt att förstå hur det fungerar med besöksförbud när anhöriga, dock under ordnade former, kan besöka sina äldre.

– Alla besök är ett undantag från den gällande lagstiftningen. Folkhälsomyndigheten har sagt att vi ska försöka se över säkra besöksmiljöer, men att dessa är ett undantag från lagstiftningen så de måste hanteras väl, säger verksamhetschefen.

– Vi har varit ganska skonade här uppe och det har gett oss en stor fördel i att kunna förbereda oss. Ännu har vi noll smittade inom äldrevården, säger Joakim Möller.