Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gamla Svinesundsbron. Bild: Lasse Edwartz
Gamla Svinesundsbron. Bild: Lasse Edwartz

Nu öppnas gamla Svinesundsbron för gränspendlare

Från klockan 12 i dag torsdag kan svenska gränspendlare åka över den gamla Svinesundsbron in i Norge.

Det är personer som är bosatta i Sverige och som dagpendlar till jobb i Norge som får möjligheten att passera gränsen via den gamla Svinesundsbron, rapporterar Halden Arbeiderblad.

Justis- og beredskapsdepartementet bekräftar detta i ett pressmeddelande.

– Nu lättar vi gradvis på inreserestriktionerna. Semestern närmar sig och redan nu ser vi att det är köer på gränsen. Detta går först och främst ut över transportörer och dagspendlare. Därför har jag bestämt att dagspendlare som bor i Sverige ska få använda den gamla Svinesundsbron när de pendlar till Norge. Det kommer att göra gränspasseringen lättare för dagspendlarna, samtidigt som det kommer att avlasta gränskontrollen vid den nya Svinesundsbron, skriver justis- og beredskapsminister Monica Mæland i pressmeddelandet.

Dagspendlarna måste kunna dokumentera att de är bosatta i Sverige, att de är dagspendlare till en norsk arbetsgivare och att de har testat negativt för covid-19 under de sju senaste dygnen.

Yrkestrafiken hänvisas till nya Svinesundsbron, och omfattas ej av öppningen. Gränspassagen vid gamla Svinesund saknar tullhantering in till Norge.