Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kebal 1:33 i Båtviken utanför Strömstad. Bild: Jakob Simonson
Kebal 1:33 i Båtviken utanför Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Nu är bygglovet klart – efter 17 års strid

En bygglovsstrid som pågått sedan 2004 har nu kommit till sitt slut – mark- och miljööverdomstolen har sagt sitt.

Grannarna till den omdiskuterade fastigheten på Kebal 1:33, som i drygt 16 års tid stått utan bygglov, fick inte gehör för sitt över­klagande hos mark- och miljödomstolen. Då vände de sig till mark- och miljööverdomstolen – nu har även de avslagit överklagandet.

Byggnaderna på Kebal 1:33 i Båtviken beviljades bygglov 2004 – trots att de hade omfattande avvikelser från den då gällande detaljplanen. Bland annat var huvudbyggnaden för stor och placerad till 80 procent på mark som inte fick bebyggas.

Bygglovet överklagades, men huset byggdes ändå. När den överklagande fick rätt i alla instanser undanröjdes bygglovet.

Det var början till en lång strid, som sedan dess pågått i flera olika instanser. Bakgrunden till det nya beslutet i mark- och miljööverdomstolen är att den förra majoriteten i Strömstads kommun beslutade att ta fram en ny detaljplan för området, som ­skulle lagliggöra bygget på Kebal 1:33. Den nya detaljplanen vann laga kraft i oktober 2018.

Grannarna överklagade beslutet till länsstyrelsen, som 2020 meddelade att den nya detaljplanen vunnit laga kraft och att byggnaden på Kebal 1:33 låg inom ramen för den nya detaljplanen. Det beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen, som avslog överklagandet, och därefter till mark- och miljööverdomstolen, som nu gett samma besked.

Det tycks alltså som om en 17 år lång strid om huset i Båtviken kommit till sitt slut. Huset är nu lagliggjort.

LÄS MER: Revisionsfirma: Inga oegentligheter i Kebalärendet

LÄS MER: Länsstyrelsen avslår grannarnas överklagande