Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Nu är ankaret tillbaka på Plagen igen

Det renoverade ankaret har nu åter tagit plats på Plagen. Platsvarumärket flyttar i stället till en ny plats i Strömstad.

Våren 2017 plockades det anrika ankaret bort från Plagen och ersattes senare på sommaren samma år av det nya platsvarumärket. Kommunen meddelade då att ankaret skulle renoveras, men också att fundamentet inte var flyttbart så att det var ett hinder när Plagen användes för publika tillställningar. Det blev en hel del diskussioner på sociala medier och på Strömstads Tidnings Facebooksida och debattsidor om beslutet och om platsvarumärket.

Men nu har glasfiberbokstäverna som bildar ordet Strömstad lyfts bort och ersatts av ankaret igen. På tisdagen lyftes platsvarumärket bort. På onsdagen ställdes det renoverade ankaret där.

Se filmen:

Ankaret har bland annat fått en ny trästock av ek och är blästrat och nymålat.

Beslutet att flytta tillbaka ankaret togs av en majoritet i tekniska nämnden i januari i år. Miljöpartiet reserverade sig då mot beslutet – man ville att kommunen i dialog med medborgarna skulle ta fram en lämplig plats för både ankaret och platsvarumärket.

Så vart tar nu Strömstadsbokstäverna vägen? Jo, efter beslut i tekniska nämnden och i kultur- och fritidsutskottet kommer nu platsvarumärket inom kort att flytta till en ny plats invid Oscarspromenadens södra stråk på Laholmen, väl synlig för anlöp i hamnen och flanerare längs Oscarspromenaden, skriver Strömstads kommun på sin hemsida. Installationen ska rengöras och en mindre skada ska lagas innan utplacering.