Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göran Lundgren var mycket glad över att se norska kunder denna fredag, en av dem var Faiza Ali från Moss.  Bild: Arvid Brandström
Göran Lundgren var mycket glad över att se norska kunder denna fredag, en av dem var Faiza Ali från Moss. Bild: Arvid Brandström

Norska kunder tillbaka i Nordby: "En glädjens dag"

Nordby anstormades inte av norrmän under fredagen men handlarna sjöng ändå tacksamhetens lov. Driftsansvarige Göran Lundgren på Grensemat ser fram emot en sommar med norsk puls i Nordby, Svinesund och Strömstad. – Nu skönjas ljuset efter mörkret, säger han.

Det är fredag och en dryg timme har gått sedan de nya inresereglerna trädde i kraft. Nu slipper fullvaccinerade och skyddade inresekarantänen efter vistelse i Sverige – om de kan visa upp QR-kod och gör ett test som visar negativt svar vid gränsen. På parkeringen utanför Nordby shoppingcenter är det glest med bilar än så länge, men att det är en bra dag för Grensemats driftansvarige råder det inga tvivel om. Han bugar inför de norrmän som hittills dykt upp och börjat fylla sina kundvagnar och han skräder inte orden.

– Nu ser vi fram emot en sommar med pulserande stadskärna och en blomstrande handel på Nordby och i Svinesund, säger Göran Lundgren.

Han går runt bland Nordby supermarkets välfyllda hyllor. Där är frukt och grönsaker, ostar, korvar, kalventrecote, sidfläsk och sill. Efter veckans besked från norska regeringen om den slopade inresekarantänen vågade de köpa in färskvaror. Och de har satsat friskt – inga tomma hyllor syns till. När Göran Lundgren går mellan diskar och staplar berömmer han och skojar med personalen och pratar stort om hur fantastiskt det är att gå runt i en välfylld butik igen. Han citerar också Michelangelo som lär ha sagt: "Den största faran för de flesta av oss är inte att vi siktar för högt och missar utan att vi siktar för lågt och träffar."

– Nu gäller det att spänna bågen rejält, säger Göran Lundgren.

Göran Lundgren var glad över att ha rejält med färskvaror i diskarna igen. Bild: Arvid Brandström
Göran Lundgren var glad över att ha rejält med färskvaror i diskarna igen. Bild: Arvid Brandström

Någon anstormning hade han inte räknat med denna dag. Han visar ett excelark där 452 celler är ifyllda. Det är så många dagar det gått sedan gränsen stängde. I cellen för den 1 juli syns en glad gubbe. Då tror han att det kommer att ta fart på riktigt – juni är svårare att beräkna. Med tanke på vaccinläget i Norge och sett till deras upptagningsområde tänker han att det kan komma 20 000 norrmän till Nordby den kommande tiden.

– Men vi ska inte vara för fokuserade på de närmsta veckorna utan på de 30 år som väntar. Nu ska vi tillbaka starkare än någonsin, säger han.

Även butikschefen Heidi Fouganthin är glad i dag. Efter denna tid som hon beskriver som tragisk och öde innebär det lycka att ha de norska kunderna tillbaka.

– Detta har vi väntat på länge, det här är en glädjens dag, säger hon.

"Det här har varit en stressig dag men också full av glädje och förhoppningar", säger Heidi Fouganthin, butikschef på Nordby Supermarket. Bild: Arvid Brandström
"Det här har varit en stressig dag men också full av glädje och förhoppningar", säger Heidi Fouganthin, butikschef på Nordby Supermarket. Bild: Arvid Brandström

Två som åkt långt denna fredag är Eirik Stifoss och Ruben Rossland – de bor i Arendal och Kristiansand och har nu cirka fyra timmars bilresa hem.

– Vi har saknat att åka hit eftersom vi brukade göra det regelmässigt, säger Eirik Stifoss.

Deras kundvagnar är fyllda till brädden med godis, chips och matkassar. Förutom att det är billigare här än i Norge ser det stora utbudet som ett dragplåster.

– I dag har det blivit mycket kött och grillvaror, säger Ruben Rossland.

Eirik Stifoss och Ruben Rossland åkte fyra timmar i bil för att handla på Nordby shoppingcenter. Bild: Arvid Brandström
Eirik Stifoss och Ruben Rossland åkte fyra timmar i bil för att handla på Nordby shoppingcenter. Bild: Arvid Brandström

Annette Kvitnes och Talma Grimsrud från Halden åkte på en långnäsa. De hade räknat med att köpa hudkrämer men den butiken hade hunnit stänga när de kom. Men apotek och mataffärer har fortfarande öppet.

– Vi har saknat Sverige så mycket. Det här är vår närmiljö och vi har alltid åkt hit, säger Annette Kvitnes.

Det blir ingen bunkring för dem även om de inte varit i Sverige på länge.

– Vi bor ju så nära, det blir lite köttfärs till tacon i kväll, säger Annette Kvitnes och skrattar.