Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norges statsminister Erna Solberg räknar med att norrmän kommer kunna resa över gränsen till Sverige utan karantän om sex till åtta veckor.
Norges statsminister Erna Solberg räknar med att norrmän kommer kunna resa över gränsen till Sverige utan karantän om sex till åtta veckor.

Norska beskedet: Tror på gränsöppning innan augusti

Norges statsminister Erna Solberg räknar med att norrmän kommer kunna resa över gränsen till Sverige utan karantän om sex till åtta veckor. Fullvaccinerade norrmän kan resa till Sverige utan karantän under juni.

Den 1 juni slopade Sverige det inresekrav som innebar att man var tvungen att visa upp ett negativt coronatest vid svenska gränsen. Men de norrmän som är sugna på att besöka Sverige måste fortfarande vara i karantän i tio dagar när de återvänder till Norge.

Men minskade smittotal och vaccinering skänker hopp, i både Sverige och Norge. Erna Solberg meddelade under ett besök på hotell i Fredrikstad att norrmännen snart kan slippa karantän.

– Vi håller på att återöppna samhället, det finns anledning att tro att vi under sommaren har kommit ner på låga smittotal som gör att vi kan öppna gränsen till Norge innan 1 augusti, säger Erna Solberg enligt Halden Arbeiderblad.

Det coronacertifikat som Norge nu utvecklar räknas vara på plats i mitten av juni.

– Smittotalen i Sverige kommer avgöra hur snabbt vi kan slippa karantänen. Om den positiva trenden över antalet smittade fortsätter räknar jag med att vi kan ändra karantänsreglerna om sex till åtta veckor, troligtvis i slutet av juli, senast 1 augusti, säger Erna Solberg till Halden Arbeiderblad.

Assisterande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad säger till Dagbladet att han tror på en gränsöppning ännu tidigare än vad Erna Solberg spår.

– Det blir när smittan minskar, eller när vi får vaccincertifikat. Det är kanske inte så länge till, jag tror det kanske blir redan i juni. Jag vet inte, men jag hoppas och tror att det går i den riktningen i juni månad. Då kan allt ha blivit lättare, säger Espen Rostrup Nakstad.

Fullvaccinerade norrmän kan resa utan karantän i juni

Erna Solberg säger till NRK under onsdagen att fullvaccinerade norrmän kan resa till Sverige utan karantän i juni.

– Det kommer nog inte ta lång tid för de som är skyddade eller är fullvaccinerade kan resa. Det vill säga under juni, säger Solberg till NRK.

En miljon norrmän har fått två vaccindoser.

Lättnader kring karantänhotell i Norge

Hälsominister Bent Høie säger under regeringens pressträff under onsdagen att det coronacertifikat med QR-koder med information om covid/vaccin-status de senaste sex månaderna ska börja gälla från 11 juni.

Men redan från 3 juni klockan 12 så slipper man karantänshotell i Norge om man vid gränskontroller kan visa upp att man är vaccinerad med en dos för minst tre veckor sedan eller har varit sjuk i covid de senaste sex månaderna. Det gäller i nuläget de som är vaccinerade i Norge och kan visa upp information registrerat via helsenorge.no. Man får istället ta karantänstiden hemma.

Coronacertifikat med QR-koder ska finnas på plats 11 juni, en verifierbar lösning med bättre kontrollmöjlighet vid gränsen berättar Bent Høie.

LÄS MER: Johan Hultberg (M) efterlyser svensk smittspårningsapp

LÄS MER: Kent Hansson: ”Omöjligt att förutse vilka grepp Norge kommer att ta”

LÄS MER: Gränspendlare osäkra över coronapass: ”Brännhet fråga”