Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naturum för Kosterhavets nationalpark. Ekenäs, Sydkoster Bild: Marita Adamsson
Naturum för Kosterhavets nationalpark. Ekenäs, Sydkoster Bild: Marita Adamsson

Naturum Koster stänger tills vidare

Naturum Koster kommer framöver att hålla stängt för besökare och alla planerade evenemang ställs in. Detta för att hindra spridning av covid-19 till Kosteröarna.

Sveriges första marina nationalpark, Naturum Koster har beslutat att stänga verksamheten för besökare till och med 16 april. Även alla planerade evenemang ställs in.

– Vi stänger av lite olika anledningar. Det är det allmänna smittspridningsläget och att man då inte ska locka folk att åka ut till koster. Det är en ganska hög medelålder på Koster. Sen handlar det om personalförsörjning om någon skulle bli sjuk, säger Naturumföreståndare Örjan Karlsson.

Nationalparken kommer att vara stängd under påsk som annars brukar vara en högtid då det kommer många besökare men trots besökstappet kommer det inte få några förödande ekonomiska konsekvenser.

– Påsk är ju annars en stor helg med norrmännen men de kommer ju inte i år. Vi har ju en budget så det hänger inte på besöksnäringen på det sättet. Det är inte ett ekonomiskt problem för vi får ju pengar från naturvårdsverket.

Ställer in flera evenemang

I och med att nationalparken stängs kommer flera inplanerade evenemang att ställas in.

– Det är ju tråkigt och det många skolklasser som redan har avbokat. Även föredrag ställs in. en arkeolog från Bohusläns museum skulle berätta om hur det var i havet här runt öarna på 1700-talet och under de nordiska krigen.

I dagsläget är planen att öppna den 16 april men det kan komma att framskjutas om situationen är oförändrad. Men trots coronaspridningen planerar Naturm Koster för sommaren.

– Vi planerar nu inför sommaren och anställer timpersonal och så vidare. Då kan det komma mängder av människor på besök här i naturen. Något som inte skulle gå idag, säger Örjan Karlsson, Naturumföreståndare.