Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
SPÄND STÄMNING. En nazistisk organisation demonstrerade i Strömstad under lördagen.

Nakendans stoppade nazistisk demonstration

Under lördag eftermiddag demonstrerade en nazistisk organisation utan tillstånd på Strömstad torg. Demonstrationen avbröts då en man klädde av sig naken och dansade.

Det blev stor uppståndelse på torget när den nazistiska organisationen marscherade in bärandes på sina nazistiska flaggor. De försökte hålla ett tal utan tillstånd och en spänd stämning lade sig över torget. Johan Gongora protesterade genom att slänga av sig kläderna och började dansa, allt för att förleda den nazistiska demonstrationen.

– Ingen gjorde något. Jag kände av omgivningen och tog av mig kläderna. Det var det enda jag kunde göra för att bryta händelsen, menar han.

Johan Gongora kommer från Colombia och menar att situationen påminde honom om hur det var när militären kom till de små colombianska byarna och härjade.

– Det var en hemsk stämning, jag var tvungen att göra något. Den nakna kroppen symboliserar mänsklighet för mig.

Johan Gongora berättar att responsen på hans beteende främst blev positiv och att några klappade i händerna och omfamnade honom. Han menar att många ville göra något men att de inte vågade.

– Efter det jag gjorde vågade folket ta över torget igen, de var inte lika rädda, menar han och tillägger att det tog lång tid för polisen att komma till platsen.

Händelsen anmäldes senare som brott mot ordningen. Polisen kom till platsen först när situationen lugnat ner sig. De menar att de inte hade kunnat stoppa demonstrationen.

– Organisationen hade inte tillstånd och därför kan vi anmäla dem för brott mot ordningen. Men vi kunde inte stoppa själva demonstrationen eftersom yttrandefrihet är en grundlag, menar Lars Eckerdel, områdeschef för polisområdet Fyrbodal.

Han tillägger att polisen var på plats för att upprätthålla ordningen och se till så att inga andra brott begicks i anslutning till demonstrationen.

– Det var allt vi kunde göra, kontrollera omständigheterna runt omkring, se till så att det inte blev våldsamt, menar han.