Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Edvinsson Kristiansen (M), Kent Hansson (S) och Peter Dafteryd (C) om besparingarna som kommunen står inför.  Bild: Arkiv
Marie Edvinsson Kristiansen (M), Kent Hansson (S) och Peter Dafteryd (C) om besparingarna som kommunen står inför. Bild: Arkiv

"Nödvändiga besparingar måste göras"

Oppositionen håller med majoriteten: kommunen måste dra ner på verksamheten för att klara investeringarna.

Sparförslaget om 25 miljoner kronor som ekonomiavdelningen lagt fram inför nästa års budget är en realitet som inte går att bortse från, eller dölja med hjälp av ihåliga vallöften.

Det är de båda oppositionspolitikerna och förstanamnen på sina respektive partilistor, Marie Edvinsson Kristiansen (M), och Kent Hansson (S), överens om.

–Än så länge är inga beslut tagna, men vi står inför stora investeringar och måste få ett bättre ekonomiskt resultat 2019 för att klara av kostnadsökningen, säger Kent Hansson.

Det är naturligt att de största besparingarna föreslås på de förvaltningar som kostar mest, menar han, men framhåller samtidigt att tekniska nämnden fått ett procentuellt högre besparingskrav än många andra verksamheter.

– Grundtanken är att servicen till kommuninvånarna ska påverkas så lite som möjligt, men besparingen kan förstås inte gå helt spårlöst förbi.

Hur kommer det att märkas på ekonomin om S tar över makten i kommunen?

– Oavsett vem som styr måste vi effektivisera verksamheten, det finns ingen annan utväg. Hur vi gör det kan komma att skilja något, men det är alldeles för tidigt att säga än.

– Vi är mycket tydliga i vårt partiprogram om att vi måste se över kommunens ekonomi, men än så länge har vi inte fått insyn i hur förvaltningarna jobbat med sparförslagen, säger Marie Edvinsson Kristiansen (M).

Skola, vård och omsorg är kommunens kärnverksamheter, och det är viktigt för moderaterna att servicen till brukarna bibehålls i så hög grad som möjligt.

– Vi presenterar inte några vallöften om nya broar eller cykelvägar, men vi är övertygade om att det finns prioriteringar att göra inom ekonomin, säger Marie Edvinsson Kristiansen.

Kommunalrådet Peter Dafteryd (C) tycker hela diskussionen om neddragningarna har blivit snedvriden:

– Det handlar inte om några förslag till besparingar, utan om en analys av vilka konsekvenserna skulle bli av de olika framtagna åtgärderna.

– Var resultatet till slut hamnar har vi inte en aning om ännu, det ska politikerna ta ställning till senare i höst, säger han, och tillägger:

– Det är möjligt att Socialdemokraterna redan har fattat beslut om de här besparingarna, men vi i nuvarande majoritet har i alla fall inte gjort det.