Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Charlotte Ericson, verksamhetschef Bohuslinden Strömstad räknar med stort tryck på antikroppstesterna. Bild: Victoria Petersson

Nästa vecka kan du testa dig för antikroppar

För den som vill veta om man har antikroppar mot en covid-19-infektion finns från och med måndag möjlighet att göra antikroppstest på vårdcentralerna i Strömstad. Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden, tror att många kommer vilja testa sig för antikroppar.

Om du är osäker på om dina symptom var en vanlig förkylning eller corona, kan du med start den 28 september göra antikroppstest på Strömstads vårdcentraler Bohuslinden och Capio. På Bohuslinden räknar Charlotte Ericson med ett högt tryck på testerna.

– Jag tror det blir ett stort intresse, många tänker nog att man vill kolla upp om man haft en infektion. Vi har fått kapacitet att göra 62 tester i veckan till en början, säger Charlotte Ericson.

”Dubbelt så många som testar sig nu! ”

Antikroppstest visar om du haft en infektion, de tester man gör när man får en tops i näsan visar om du har en infektion nu. De senaste tre-fyra veckorna har provtagningen för en pågående infektion ökat.

– Vi upplever att det är dubbelt så många som testar sig nu jämfört med några veckor sedan, en del beror också på att vi haft smittade skolungdomar så en del kapacitet går åt till smittspårningsärenden.

I nuläget tar det drygt sju dagar att få sitt provsvar.

– Det är för lång svarstid, vilket vi påtalat till regionen. Det pågår en ökning i labbet och de har lovat en förbättring vilket vi inte sett än. Ofta vill man ju ha sitt provsvar så snart som möjligt så man kan gå tillbaka till skola eller jobb om man fått ett negativt provsvar.

Svar på antikroppstestet kommer digitalt

Marlene Midtvedt, verksamhetschef vid Capio vårdcentral i Strömstad, håller med om att sju dagar är för lång tid.

– Det känns ju oroväckande inför antikroppstesterna när det är samma labb som analyserar proven. Labben jobbar dygnet runt för att komma ikapp.

Hon räknar också med ett stort intresse.

– Jag tror att många kommer vilja göra ett antikroppstest, det känns som folk har längtat efter detta. Proverna görs inne på vårdcentralen då man ju är frisk vid provtillfället och man ska ta ett blodprov.

Antikroppstesterna är lite annorlunda, då man får sitt svar digitalt via sms via en tjänst.

– Det underlättar för oss och en nödvändighet för att det ska fungera. Sedan kanske det inte är lika brådskande att få svar på om du har antikroppar, som när du har en infektion just nu, säger Charlotte Ericson.

Man bokar tid via 1177.se. Det kommer att finns ett begränsat antal tider varje dag.

För att kunna ta ett antikroppstest ska du vara frisk sedan minst 14 dagar. Prov för antikroppar tas genom blodprov i armvecket.

Antikroppar visar om du haft en covid-19 infektion och utvecklat antikroppar. Folkhälsomyndigheten säger att den som har antikroppar sannolikt har skydd mot viruset.

Testet kommer att kosta 160 kronor.