Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det misstänkta mordet skedde i Rossötrakten söder om Strömstad.

Mordmisstänkte sonen i nya förhör

Sonen misstänks ha mördat sin mamma. Motivet är fortfarande oklart för polisen. En månad efter att kvinnan hittades död ska den misstänkte mördaren höras på nytt. – Han styrdes av inre röster, har försvarsadvokaten Peter Eklund tidigare berättat.

Vid 21-tiden den 9 september hittades en kvinna i 70-årsåldern nergrävd i terrängen utanför Strömstad. Kvinnans son i 35-årsåldern, som misstänks ha mördat henne, ringde själv till polisen och slog larm. 

Polisen vet inte exakt när kvinnan avled. Enligt häktningsframställan, som lämnades in till Uddevalla tingsrätt dagarna efter att sonen greps, dog hon troligen samma dag eller dagen innan hon anträffades.

Sonen medgav tidigt för polisen att han hade dödat sin mamma. Han förnekar däremot att han gjort sig skyldig till mord då han menar att han inte haft något uppsåt att mörda. 

När han mötte häktningsdomaren kom det fram uppgifter om att han haft oerhört starka vanföreställningar.

–  I det här stadiet vidgår han att han bragt sin mor om livet. Han förnekar brott därför att när detta händer så är han oerhört starkt psykotisk, han vet sannolikt inte vad han gör i det läget. Han är helt styrd av andra krafter som uppmanar honom att göra detta för att om han inte gör detta så kommer han själv att dö. Det är den upplevelsen han har under det skedet, berättade hans advokat Peter Ekelund för GP i samband med häktningsförhandlingen. 

Enligt advokaten hade den misstänkte mördaren i anslutning till det misstänkta mordet tagit tabletter. 

– Han har tagit vitaminer och i samband med det tog han en tablett som han inte vet vad det var, han vet inte vad den innehåller, berättade advokat Eklund för GP. 

Sten-Rune Timmersjö är gruppchef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal och är polisens spaningsledare i fallet. 

Han berättar att polisens misstanke om mord kvarstår. Något motiv till det misstänkta brottet har polisen ännu inte lyckats få klarhet i. 

– Nej, vad jag vet har vi inte det, sedan får vi se vad det landar i. Ska man sammanfatta det så mår han inte så bra och gjorde inte heller det när det här hände, säger Timmersjö. 

Vad mannen stoppade i sig innan det misstänkta mordet är också oklart för polisen. Spaningsledningen väntar fortfarande på svar från material som har skickats för analys till Nationellt forensiskt center i Linköping. 

Enligt uppgift till GP är analysen av det misstänkta mordvapnet ett av svaren polisen väntar på. 

I samband med häktningen beslutade Uddevalla tingsrätt att den misstänkte mannen skulle genomgå en mindre sinnesutredning, en så kallad Paragraf 7-undersökning. Enligt Sten-Rune Timmersjö ska den ske inom de närmaste veckorna. 

Under den kommande veckan väntar också nya förhör med den misstänkte mannen som inte har hörts av polisen sedan han greps och anhölls. 

– Han hördes rejält initialt. Sedan har vi haft mycket annat att gå igenom och göra i utredningen. Vi har bland annat varit och hållit förhör i Oslo och samlat på oss en del material, säger polischefen. 

På frågan om det tidigare har förekommit våld mellan sonen och mamman är Timmersjö fåordig. 

– Det är sådant som vi håller för oss själva och vi vill prata med honom om. 

När det gäller sonens ansvar för kvinnans död menar hans advokat Peter Eklund att hans klient oavsett vad han sa till polisen i de första hören kan ha erkänt att han har mördat sin mamma. 

– Objektivt sett medger han att hon är bragd om livet men subjektivt förnekar han det eftersom han inte kan anses kan ha haft uppsåt. I och med att han varit psykotisk, som jag menar, så har man inte uppsåt och kan inte erkänna skuld, har Eklund tidigare sagt till GP.