Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Främst
Bild: Johan Främst

Misstänkte smuggelbonden nekar till brott

Bonden som står åtalad för att ha smugglat korn från skördar i Näsinge och sålt till norska verksamheter, nekar till brott. Polisadvokat Arne Schei förklarar att ärendet är speciellt då ingen tidigare varit åtalad för att ha smugglat korn, uppger Halden Arbeiderblad.

Rättegången mot den norska bonden kommer att pågå hela veckan.

Den åtalade driver en gård i Halden och arrenderar mark i Näsinge. Mellan 2011 och 2014 misstänks han ha smugglat korn från Näsinge för att sälja i Norge. Till tullen ska han ha uppgett att spannmålen skulle användas som djurfoder i hans norska verksamhet och på så sätt tros han ha undkommit tullavgifter på cirka 3,7 norska miljoner.

Under måndagens rättegång fick bonden svara på en rad frågor från polisadvokat Schei Hold. Bland annat fick han förklara varför han hade så mycket mer grödor per tunnland än en genomsnittsbonde i Halden. Enligt Halden Arbeiderblad förklarade den åtalade att han inte var en genomsnittsbonde och han inte hade genomsnittsskördar.

Han sade vidare att han driver sin gård i såpass stor skala att det var enklare för honom att få ut mer på varje skörd per tunnland än de som driver mindre jordbruk. Vidare förklarade han att han investerat i modern utrustning och att han efter många år som bonde fått sådan erfarenhet att han kunde ha en mer effektiv drift. Han förklarade att skördarna i Näsinge enbart är foder åt djuren han har i sin norska verksamhet.

Bland polisens bevismaterial finns bland annat dokument som upptäcktes vid en husrannsakan på bondens gård i Norge och i hans lastbil. Det var anteckningar där han lagt ihop antal kilo korn från odlingsmark i Norge och i Sverige. I rätten förklarade bonden att det var privata noteringar som han gjort för att få en överblick på hur mycket han hade. Han nekade till att han sålt svenskt korn i Norge.

Polisadvokat Arne Schei ville också få en förklaring av bonden varför han 2014 hade levererat korn till en kvarn i någon annans namn. Bonden förklarade att han hade gjort det för att hjälpa en vän som hade ekonomiska problem. Schei påpekade då att bonden gett en annan förklaring under ett förhör med polisen.

Det finns också ett antal andra åtalspunkter mot bonden. Bland annat misstänks han ha smugglat in 17 kilo ärtor i september 2016. Han är också misstänkt för bedrägeri, sedan han sökte skadeersättning efter torkan 2018 och fått beviljat en miljon kronor. Åklagarmyndigheten anser att summan är alldeles för stor, då en del av skörden som ersättningen grundar sig på, troligen är från skördarna i Näsinge. De andra kornböndernas skadeersättning i Halden låg på ett genomsnitt runt 267 000 kronor.

Bonden förklarade att då att hans jordbruk är större än de flesta andras i Halden och att det då var naturligt att få större ersättning. Han påpekade samtidigt att han det var första gången han hade sökt om en sådan ersättning.

När han 2016 blev stoppad i tullen med 17 kilo ärtor fick han upplysning om att tullavgiften skulle uppgå till 9,29 kronor per kilo. Han gjorde ett muntligt avtal med tullarna att returnera lasset till Sverige. Men efter en kontrollmätning hos Statens vegvesen visade det sig att bilen hade en övervikt och han behövde lasta om godset. Övervakningskamerorna visade då att han hade åkt vidare utan att vända tillbaka till Sverige.

I försvar förklarade bonden under måndagen att han hade haft "en dålig dag på jobbet" och hade valt att åka hem med lasten, inte till sin norska näringsverksamhet. På frågan varför han skulle ha så mycket ärtor för eget bruk förklarade han att han hade kokat ärtsoppa på en del av det och att han gett en del till vänner som använde ärtorna som lockmat för vildsvin. Han påpekade samtidigt att han fortfarande hade en del av lasten kvar i sitt lager.

Försvarsadvokaten Arve Oppdahl är nöjd med rättegångens första dag.

– Vi står fast vid att den åtalade inte kommer att erkänna sin skuld. Utöver det så önskar vi inte att kommentera saken, sade Opdahl till Halden Arbeiderblad.

De följande dagarna ska flera vittnen höras, bland annat revisorer. polis, tull och den åtalade bondens sambo.