Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ola Folkesson

Misstänkt ekobrottsling gripen i Strömstad

I fredags häktades en affärsman i sitt sommarhus i Strömstad, misstänkt för ekonomisk brottslighet i samband med pensionhärvan kring Falcon Funds, där två miljarder i pensionspengar fördes ur landet.

Mannen som är i 60-årsåldern fördes bort i handbojor av polisen efter att ha gripits i sitt fritidshus i Strömstad i fredags. Det rapporterar GT. Ingripandet skedde strax efter midnatt, natten mot den 12 mars. Han häktades senare av tingsrätten. Samtidigt greps även en 41-årig affärsman på annan ort, misstänkt för delaktighet i samma brottslighet.

Några timmar senare slog polisen till igen mot en annan adress och grep en 57-årig direktör, även han misstänkt i samma pensionshärva.

– Vi är förvånade över att tingsrätten fattat det här beslutet. Min klient är oerhört besviken. Han har samarbetet med polisen under lång tid. Nu kommer det här som tacken. Han har till och med själv påkallat förhör under den här tiden. Men han är trygg i sin tanke att han är oskyldig, säger mannens advokat Henrik Olsson Lilja till GT.

Mannen är utpekad som en av nyckelpersonerna i pensionshärvan med Falcon Funds.

Det handlar om 22 000 pensionssparare som misstänks ha blivit lurade när två miljarder av deras sparpengar i PPM-systemet slussades via olika fonder till det Maltabaserade bolaget Falcon Funds.

Drygt 1,2 miljarder av pengarna har hittats och förts tillbaka till pensionsspararna. Men 800 miljoner kronor är, enligt Pensionsmyndigheten, spårlöst borta.

Bland de misstänkta brotten finns grovt bedrägeri, grov trolöshet mot huvudman, grovt penningtvättsbrott och grovt mutbrott, allt mellan 2013 och 2016.

Mannen är amerikansk medborgare och hans pass har tagits i beslag.

Mannen greps i sitt fritidshus i Strömstad i fredags.