Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vid brottsplatsen.

Misstänks ha mördat sin mor - kan vara psykiskt sjuk

En rättspsykiatrisk undersökning visar att det kan misstänkas att mannen som dödade sin mamma led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

En fredagskväll i början av september hittades en kvinna i 70-årsåldern död och nergrävd i terrängen utanför Strömstad.

Misstankarna riktades mot kvinnans son, en man i 35-årsåldern, som kunde gripas i anslutning till platsen. Enligt åklagarens teori ska han ha mördat sin mamma mellan den sjunde och åttonde september.

Mannen i 35-årsåldern påstår att inre krafter fick honom att mörda sin mamma, enligt hans advokat. Om inte mamman dog skulle han själv dö, sa rösterna. Nu har en rättspsykiatrisk undersökning visat att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Samtidigt har rätten beslutat att han ska genomgå ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen själv har erkänt att han orsakat mammans död.
– Han förnekar brott därför att när detta händer så är han oerhört starkt psykotisk, han vet sannolikt inte vad han gör i det läget. Han är helt styrd av andra krafter som uppmanar honom att göra detta för att om han inte gör detta så kommer han själv att dö. Det är den upplevelsen han har under det skedet, sa advokat Peter Ekelund i samband med häktningsförhandlingen.

Den inställningen står fortfarande kvar:

– Man kan nog inte ta hans vidgående för ett erkännande i juridisk mening. När man är såpass sjuk som han var så har man inte haft uppsåt och då blir det inte ett rakt erkännande. 

När rätten beslutade att häkta mannen bestämdes det också att han skulle genomgå en liten sinnesundersökning, en paragraf sju-undersökning.

Nu har svaret på den kommit. Läkarna har kommit fram till att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället och även när undersökningen gjordes. Detta är inte överraskande säger hans advokat:
– Det är ju det som vi säger.

I nuläget pågår mordutredningen mot mannen, inget åtal har väckts. I handlingen från Rättsmedicinalverket framgår att när eller om det blir aktuellt så bör mannen genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Detta för att kunna ta ställning till om mannen ska dömas till fängelse eller vård.

Under tisdagen beslutade domstolen att han även ska genomgå den större rättspsykiatriska undersökningen som tar några veckor. "Ändamålet med undersökningen är att ge domstolen underlag för att kunna bedöma
- om den misstänkte har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk
störning och i så fall tillståndets betydelse för frågan om påföljdsvalet", skriver rätten i beslutet. De fortsätter: "Undersökning ska omfatta frågan om den misstänkte till följd av
störningen har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt
handlande efter en sådan insikt.

Varför mannen dödat sin mamma hade polisen för drygt en vecka sedan inte lyckats få klarhet i. 
– Nej, vad jag vet har vi inte det, sedan får vi se vad det landar i. Ska man sammanfatta det så mår han inte så bra och gjorde inte heller det när det här hände, sa då Sten-Rune Timmersjö som är gruppchef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal. Han är också polisens spaningsledare i fallet.