Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både Capio och Bohuslinden vaccinerar med dos två denna vecka (arkivbild). Bild: Victoria Petersson
Både Capio och Bohuslinden vaccinerar med dos två denna vecka (arkivbild). Bild: Victoria Petersson

Minskad smitta - men få vaccindoser i veckan

Varken Capio eller Bohuslinden får något vaccin för dos ett denna vecka, men fortsätter vaccinera patienter med dos två. Under vecka 22 får regionen det lägsta antalet vaccindoser sedan fas 4 startade - samtidigt har smittan minskat i Strömstad.

Marlene Midtvedt, verksamhetschef för Capio vårdcentral, berättar att de inte får några vaccindoser för dos 1 under vecka 22. De har cirka 200 personer i fas två och tre kvar att vaccinera. Under veckan kommer de att vaccinera 140 patienter som ska få sin dos två. Capio ser en tendens till minskad smitta, och mindre provtagning.

Inte heller Bohuslinden får några vaccindoser under vecka 22, och de har 80 personer kvar som ska få sin första dos. 420 personer får dos två i veckan och även Bohuslinden märker av att smittan minskar.

"Endast två positiva provsvar förra veckan och halverad provtagning", skriver verksamhetschef och läkare Charlotte Ericson.

LÄS MER: Här får Emma vaccin inför sommarjobbet

I Strömstad har 4 331 personer fått första dosen

Göteborgs-Posten rapporterar att regionen bara skickar ut 16 400 doser för dos ett under vecka 22, men fler, 60 300 doser, går till dos två.

– Det är väldigt många dos två, så vi får spinna på att det är jättemånga som kommer att bli fullvaccinerade, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, till Göteborgs-Posten.

40 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en dos vaccin, och totalt är det 554 377 personer i Västra Götaland som fått sin första vaccindos fram till vecka 20 enligt Nationella vaccinationsregistret.

I Strömstad är det 4 338 personer som har fått minst en dos, 41 procent av invånarna över 18 år.

Av Västra Götalands 49 kommuner hamnar Strömstad på en 41:a plats över dem som har högst andel vaccinerade av invånarna. Bäst är Sotenäs kommun som vaccinerat 61 procent.

Siffror från Västra Götalandsregionen* visar att Capio vårdcentral har 545 patienter listade i åldersspannet 60-69 år. Av dessa har 412 fått första vaccindosen, och 24 stycken är fullvaccinerade.

LÄS MER: Nu kan Strömstadsborna boka tid för vaccin i fas 4

94 procent i åldern 80-84 år har fått en dos vaccin

Bohuslinden har 1 006 patienter listade i ålderspannet 60-69 år. Av dessa har 768 fått en dos, och 47 stycken är fullvaccinerade.

I åldersspannet 80-84 år är 92 procent av patienterna listade vid Bohuslinden vaccinerade med en dos. Hos Capio är den siffran 94 procent.

Vecka 23 planeras start för vaccineringen på Tanum shoppingcenter, men vaccinsamordnare Kristine Rygge tror att det kommer större leveranser först om ett par tre veckor.

Kronans apotek i Strömstad vaccinerar just nu dem som är födda 1971 eller tidigare. Nästa vecka planerar regionen att ge klartecken till dem som är födda 1976 eller tidigare.

* Siffrorna visar inte var personerna i de olika åldersgrupperna vaccinerats, utan bara totalt antal vaccinerade personer i respektive åldersgrupp och vid vilken vårdcentral dessa är listade.

LÄS MER: Vaccinet försenat till Tanum: ”Vi är startklara”

LÄS MER: Gränspendlare osäkra över coronapass: ”Brännhet fråga”