Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöräddningssläpet på väg att sjösättas vid Kebal för att bogseras till bryggorna vid Skurveskär. Bild: Rutger Cavalli-Björkman
Miljöräddningssläpet på väg att sjösättas vid Kebal för att bogseras till bryggorna vid Skurveskär. Bild: Rutger Cavalli-Björkman

Miljöräddningssläpet kan få en ny plats i Myrens hamn

En lösning är på gång för Sjöräddningssällskapets miljöräddningssläp som varit hemlöst sedan rampen i Myrens hamn revs. Planen är att ordna sjösättningsskenor intill Sjöräddningssällskapets station.

Tekniska förvaltningen söker bygglov för att schakta och lägga skenor från gräsplanen utanför Sjöräddningssällskapet ner i vattnet.

LÄS MER: Kommunen söker plats för sjöräddningssläpet

LÄS MER: Miljöfartyg utan ramp

Det skulle göra att släpet, som har oljelänsor och behöver komma snabbt i vattnet vid ett oljeutsläpp, ligger i en lutning och lätt kan glida på skenorna ner i sjön med kort varsel.

Sedan ombyggnaden av Myrens hamn startade har någon sådan snabb sjösättningsmöjlighet inte funnits. Sjöräddningssällskapet och kommunens tekniska förvaltning, som lovat en ersättningsplats, har sökt med ljus och lykta efter en bra lokalisering men inte lyckats finna någon förrän nu.

Legat vid Kebal

Miljöräddningssläpet har tillfälligt legat på land vid marinan i Kebal, men där behövs lyftkran för att få det i vattnet, vilket är alltför tidsödande om ett oljeutsläpp sker.

Tidigare i veckan sjösattes släpet och det ligger nu tillfälligt vid gästhamnsbrygga på väg ut mot Skurveskär i väntan på att en permanent plats ska bli klar.

Placeras det vid Sjöräddningssällskapet kommer Strömstad att ha räddningsinsatser från såväl Kustbevakning som Sjöräddningssällskapet, inklusive det speciella släpet för oljebekämpning, samlade kring Myrens hamn med goda möjligheter att snabbt ta sig ut på havet.

Något beslut i bygglovsärendet är ännu inte fattat.