En strålande glad Mikael Ekvall på väg mot målet på Slottskogsvallen.
En strålande glad Mikael Ekvall på väg mot målet på Slottskogsvallen.

Mikael Ekvall hetast i Göteborgsvarvet

Han gjorde sitt eget lopp – det blev ett guldlopp. Lät de andra sticka iväg, men kom ikapp huvudkonkurrenterna med bara tre kilometer kvar. – Jag sprang ikapp Musael vid arton och han släppte nästan direkt, sa Mikael Ekvall.

ANNONS
|

I lördags genomfördes den 34:e upplagan av Göteborgs Varvet under helt vidriga förhållande med trettio grader i skuggan. En skugga som löparna nästan aldrig fick känna av, medan den kraftiga vinden var något som sinkade mångas förhoppningar om rekordtider.

Mikael Ekvall från Strömstads LK svarade för ett mycket bra lopp, där han sprang hela ”Hisingesidan”, eller tio kilometer, helt ensam en bit bakom täten. Därmed fick han kämpa ensam i motvinden, utan att kunna ta lä bakom någon av de andra, med Musael Temeshgen från Hälle IF i ledningen.

– Jag kämpade och kämpade. Och även om jag såg dem hela tiden... och det var frustrerande... så tog jag inte in någonting på dem framför, sa Micke.

ANNONS

– Men så plötsligt så kom jag ikapp Haben Idris (Hässelby SK) och han släppte direkt. Det var vid femton kilometer, sedan blev det samma sak med Musael tre kilometer senare. Det kändes skönt... eller snarare det kändes inte alls skönt under loppet. Men efteråt...

Det gjorde att Ekvall kunde svänga in på klassiska Slottsskogsvallen, utan att vara hotad av de bakomvarande, han hade då redan avgjort loppet till sin fördel.

– Det var en skön känsla, den bästa, att bli bästa svensk på Varvet. Och att vinna SM-guld. Mitt första.

För det gjorde han.

Och årets upplaga var den marigaste någonsin, något som tillsammans med de starka vindarna ”sabbade” tiderna. Mikael vann sitt första SM-guld på 1.06,08 med Temeshgen som tvåa på 1.07,14. Man pratade om att det var runt tre minuter långsammare än normalt.

Det var varmt, till och med oerhört varmt, något som gjorde att sjukvårdspersonalen hade riktigt tufft från under hela dagen. Väldigt många löpare hade kramper och värmechock. Totalt bröt hela 700 löpare redan innan man kommit halvvägs. Det har aldrig hänt tidigare. Det som ändå kändes skönt var att arrangörerna hade en stor och utökad beredskap på grund av vädret.

34:e ”Varvet” vann Ugandas Jackson Kiprop på 1:03,13 på herrsidan och Isabella Ochichi från Kenya på 1:11.29 på damsidan – det vill säga drygt tre minuter sämre än vad man på förhand hade tippat. Isabellah Andersson från Hässelby SK blev svensk mästare på damsidan.

ANNONS

ANNONS