Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Cederbratt (1955-2020). Bild: Pontus Johansson
Mikael Cederbratt (1955-2020). Bild: Pontus Johansson

Mikael Cederbratt har avlidit

Den före detta polisen och riksdagsledamoten Mikael Cederbratt (M) från Strömstad har avlidit i cancer.

Det skriver hans anhöriga och partikolleger till Mikael Cederbratt på Facebook.

Mikael Cederbratt växte upp i Uddevalla och utbildade sig till polis i Stockholm. Han flyttade till Strömstad 1985 där han arbetade som polis tills han började som heltidspolitiker. Mellan år 2000 och 2006 var han regionråd i Västra Götaland med särskilt ansvar för sjukvårdsfrågor. Han var även Västtrafiks förste ordförande.

Mellan 2006 och 2018 satt han som riksdagsledamot för Moderaterna. Därefter flyttade han hem till Strömstad och blev lokal ordförande för Moderaterna.

Mikael Cederbratt satt också med som ledamot i kommunstyrelsen fram till sin bortgång.

Han var en rejäl person, rak och tydlig och ärlig och var alltid vänlig

Kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S) är bestört över beskedet om Mikaels bortgång, som han fick till sig under onsdagskvällen.

– Det är oerhört sorgligt och det är en stor förlust. Han var en högt respekterad politikerkollega. Han var en rejäl person, rak och tydlig och ärlig och var alltid vänlig, säger Kent Hansson när han nås på telefon under torsdagen.

– Det här blir en lucka som blir svår att fylla och jag är uppriktigt ledsen för detta. Det här är ett jättetråkigt besked.

Ni satt ju på varsin kant i politiken. Var ni någon gång eniga i frågor?

– Socialdemokraterna har ju inte haft svårt att samarbeta med Moderaterna. Vi satt ju på samma kant i förra mandatperioden och det är ofta i kommunpolitiken som det kanske inte är så mycket de ideologiska frågorna utan man försöker att hitta lösningar som är bra för våra kommunmedborgare och där tycker jag Mikael har varit väldigt bra att samarbeta med.

– Jag upplever det som att han aldrig hade några baktankar utan han var rak, tydlig och ärlig i sina åsikter. Nej, jag hade inga problem med att samarbeta med honom.

Kommer kommunstyrelsen att göra något särskilt med anledning av Mikaels bortgång? Exempelvis tyst minut eller något annat?

– Det här fick jag kännedom om i går kväll så jag har inte hunnit att tänka så mycket på det, och det är klart att nu är det ju länge tills vi har kommunstyrelse, men vi har ju möte i arbetsutskottet så det är klart att vi kommer att hedra Mikaels minne på något sätt, det är självklart.

In i det sista var Mikael Cederbratt med under kommunstyrelsens möten, och Kent Hansson är imponerad över sin politikerkollega som inte gav sig i första taget.

– Han har ju varit mycket sjuk här nu den sista månaden och då har han inte varit med. Vi har känt till åt vilket håll det gått men ändå är ju hoppet det sista som överger en och jag tycker att han har kämpat in i det sista. Även om han inte varit frisk så har han varit med på mötena så länge han hade förmåga och orkade och det ska han ha all heder för. Han har verkligen skött sitt politikeruppdrag med flaggan i topp.

Mikael Cederbratt var ordförande för moderaternas lokala förening i Strömstad sedan 2018, men inför årsmötet 10 mars i år valde han att dra sig tillbaka. I ett inlägg på Moderaterna i Strömstads Facebooksida står att läsa:

” Mikael Cederbratt valde inför årsmötet att tacka för sig som föreningens ordförande efter att i två år ha varit en drivande kraft i att stärka föreningens moderata politik och ta oss genom vårt första val tillsammans som ett helt nytt lag. Ett stort och varmt tack för alla dina insatser Mikael, vi är glada att du som vår gruppledare stannar kvar i styrelsen och coachar oss vidare.”

Mikael Cederbratt satt fortfarande kvar som gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige fram till sin bortgång.

Våra tankar går till Simone och hans barn samt övrig familj

Ola Persson valdes till ny ordförande i föreningen under årsmötet. Han uppger att partiet endast vill ge ett skriftligt uttalande och att de tillsvidare inte önskar att kommentera ytterligare och låta familjen få sörja i fred.

”Idag sörjer Moderaterna i Strömstad när vår gruppledare och mångårige moderata förebild Mikael Cederbratt tragiskt gått bort i cancer (Fuck cancer!). Mikael har kämpat med en sjukdomsbild under en längre tid som de senaste veckorna har eskalerat och tragiskt nog fått en moderat förebild att lämna oss för att under resten av vår tid titta ner på oss från en himmel, som kommer att bli väldigt mycket mer blå, det kommer Mikael att se till.

Med varm omtanke om Mikael och hans stora samhällsinsatser för att göra livet bättre för våra invånare både på kommunal, regional och riksnivå. Våra tankar går till Simone och hans barn samt övrig familj i deras stora saknad och sorg”, skriver han i ett sms.

Sista tiden före sin bortgång ville Mikael Cederbratt och hans partikollegor bromsa arbetet med detaljplanen på Canningområdet.

– Vi vill avbryta planarbetet. Vi vill skapa bostäder för Strömstads invånare, och vi tror att Canningplanen i sin nuvarande utformning kan bli ett nytt Kebal, sade Mikael Cederbratt (M) i en intervju som publicerades 26 februari.

Det blev hans sista uttalande i Strömstads Tidning.

Mikael Cederbratt blev 65 år.