Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var glest mellan politikerna vid kommunfullmäktiges sammanträde på gymnasiet. Bild: Jerker Norlander
Det var glest mellan politikerna vid kommunfullmäktiges sammanträde på gymnasiet. Bild: Jerker Norlander

Mer pengar till skolan i budgetramarna 2022

Det blev debatt om budget­ramarna för 2022 vid tors­dagens kommunfullmäktige – men debatten blev ganska tam eftersom de flesta partier var överens.

Vid torsdagens kommunfullmäktige blev det debatt om budgetramarna för 2022. Förslaget från kommunstyrelsen är att Strömstad höjer driftsbudgeten med 26 miljoner kronor, där barn- och utbildningsnämnden (bun) och socialnämnden tillhör dem som får höjda anslag, med fem respektive fyra miljoner.

Samtliga partier biföll ramarna utom C och SD som avser att lämna sina egna förslag. Miljöpartiet deltog heller inte i beslutet.

Liberalerna och Moderaterna menar att de ställer sig bakom ramarna, men kan ha olika åsikter om prioriteringarna. Den förväntade långa budgetdebatten blev därför inte särskilt intensiv.

Inga extrapengar till pedagogiken

Det höjda anslaget för bun beror främst på höjda lokalkostnader för verksamheten och nya lokaler vid Bojarskolan.

Några extrapengar till pedagogiken blir det inte. Beträffande den pedagogiska verksamheten menar kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S) att den ska klaras av genom att man omfördelar mellan de olika verksamheterna.

– Det sker ingen volymökning i Strömstad, men ibland behöver någon verksamhet mer resurser och då får andra, som sitter bättre till, lämna ifrån sig. Detta är ju preliminära ramar som ligger till grund för budgetskrivningarna inför den riktiga budgeten i november, säger han.

Socialnämnden dras med stora underskott.

– Vi tror att det som orsakade underskotten förra året inte finns med i årets verksamhet och att det då kan lätta lite inför nästa år, säger Kent Hansson.

SD och C vill lämna egna förslag till budgetramar.

– Inte så konstigt, tycker Kent Hansson. Så har det varit tidigare och det är ju bara ett sätt att profilera sig.

C skiljer sig åt från övriga oppositionen

Centerpartiet lämnar in ett eget förslag till budgetramar – och driver därmed en annan linje än de övriga partierna i oppositionen (M, L och MP).

– Detta har hänt tidigare och det ska inte ses som en spricka i oppositionen, säger oppositionsrådet Lars Tysklind (L).

Lars Tysklind håller med om att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden behöver ett extra tillskott för att kunna fullgöra sitt arbete. Det finns nämnder som inte får något tillskott i år.

Filjestadsprojektet på Koster togs upp när en privat aktör, Sandro Arcari, nu också visat sitt intresse. Samtliga talare var överens om att det inte spelade någon roll vem som bygger, bara hyrorna blir acceptabla.

LÄS MER: Politiker sa ja till att avskaffa "tjänstemän"