Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Monika Ahlberg, Maria Zihammou och Kinna Jonsson, tre kända bloggare och matvetare besökte flera företag på Koster och Rökeriet i Strömstad under helgen.

Matbloggare på skaldjursresa

För tredje året i rad arrangeras skaldjursresan i Bohuslän och för andra året är det Västsvenska turistrådet som håller i tyglarna. Precis som förra året har turistrådet bjudit in bloggare att få prova på en utvald del av aktiviteterna. Årets resa gick till Koster, men ett besök i Strömstad fick också plats i agendan.

Skaldjursresan initierades från början av skaldjursakademierna och de fem kommunerna i norra Bohuslän. Syftet har hela tiden varit att förlänga turistsäsongen med skaldjuren som dragningskraft.

Första året arrangerades allt under en helg, men sedan Västsvenska turistrådet tog över har den kulinariska upplevelseresan ökat stadigt. Förra året fördelades det under två helger och i år är arrangemangen fördelade under sex helger, ända fram till alla helgonhelgen.

Matbloggarna Monika Ahlberg, Kinna Jonsson och Maria Zihammou samt grundaren av matbloggpriset, Christopher Anderton bjöds in till ett smakprov av skaldjursresan.

– Att bjuda in bloggare är ett väldigt bra sätt att sprida information, det är många som följer vad de skriver och det går väldigt fort att nå ut. Bloggare är ju även lite av trendsättare, förklarar Jill Axelsson, affärsutvecklare för måltidsturismen, på Västsvenska turistrådet.

Bloggarna fick vara med på hummerfiske, de fick träffa Johan Smedman på ostronföretaget Ostrea och de fick assistera en inhyrd kock vid matlagningen på Kosters Trädgårdars skördefest. Övernattning blev på Hotell Ekenäs.

Innan hemresa på söndagen hann de även med ett besök på Rökeriet i Strömstad. Här fick de en rundvandring av ägaren Stefan Jensen samt smakprov på några av produkterna de säljer.

De var betagna av upplevelserna de fått och i väntan på maten diskuterar de friskt om allt de fått göra. Hummerfisket verkade stå högt i kurs, men besvikelsen var total när de berättar om den lilla fångsten.

– Vi fick bara en hummer och den var det Maria som fick upp, berättar en besviken men skrattande Monika.

Kinna korrigerar och berättar att de faktiskt fick upp två stycken, som var i godkänd storlek, men som de bytte mot en dryg enkiloshummer som de tillagade till menyn på Kosters Trädgårdar.

Trots att resan har ett stort underhållningsvärde, vill Monika framhålla att det inte bara är för nöjes skull.

– Vi alla känner oss som några sorts ambassadörer. Meningen med de här mötena är ju att vi ska föra kunskapen vidare, säger Monika.

Förutom att mycket kommer berättas på bloggarna framhåller de också vilka möjligheter de har att förvalta upplevelserna.

– I och med att vi jobbar med mat och har kunskap om mat och får möjligheten att smaka på allt det här, så kan utveckla nya recept till exempel, förklarar Maria.