Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Strömstads kommunfullmäktige har betydligt fler manliga än kvinnliga ledamöter (arkivbild). Bild: Marita Adamsson

Manlig slagsida i fullmäktige

Det nyvalda kommunfullmäktige i Strömstad har en manlig övervikt – men det är faktiskt mer balanserat könsmässigt jämfört med förra mandatperioden.

I onsdags eftermiddag blev det klart vilka som kryssats in genom­ personröster i Strömstads kommun­fullmäktige. Och det är, liksom tidigare, en övervägande manlig skara som intar stadshuset i höst. Av 39 ledamöter är 25 män och 14 kvinnor, vilket gör 64 procent män.

Men under den innevarande mandatperioden har det varit ännu lite mer skev könsbalans. 2014 valdes 26 män och 13 kvinnor in i kommunfullmäktige. Det blir precis två tredjedelar män.

De partier i Strömstad som får det att väga över i en manlig majoritet är Sverigedemokraterna, som har sex mandat varav samtliga är manliga ledamöter, Kristdemokrat­erna som har tre mandat och tre män, samt Moderaterna som har sex mandat, varav fem män och en kvinna. I övriga partier är det ganska jämn fördelning.

Ledamöter i KF kommande mandatperiod är följande:

M: Mikael Cederbratt (personvald), Marie Edvinsson Kristiansen (personvald), Jörgen Molin (personvald), Dag Wersén, Bengt-Göran Bergstrand och Lars-Erik Kristiansen.

C: Åsa Torstensson (personvald), Peter Dafteryd (personvald), Anna-Lena Carlsson och Andreas Hermansson.

L: Lars Tysklind (personvald), Kerstin Karlsson, Mette H. Johansson och Hans-Robert Hansson.

KD: Moa Aslan (personvald), Anders Ekström (personvald) och David Holgersson.

S: Kent Hansson (personvald), Lena Martinsson, Ronnie Brorsson, Marie Rask, Mats Granberg, Helene Andersson Novela, Bengt Simonsson Fröjd, Merry Johansson, Leif Andersson, Ligia Morales Ahlgren och Lena Sundberg.

V: Lars-Åke Kalrgren och Mia Öster.

MP: Karla Valdivieso (personvald) och Bengt Bivrin.

SD: Mattias Gustafsson (personvald), Fredrik Eriksson (personvald), Ulf Johansson, Morgan Gustafsson, John Johansson och Sven Nilsson.

Fi: Marielle Alvdal (personvald).