Irshad Nazari, Ani Zargar, Morteza Yosefi och Ahmad Mohsini var fyra av kvällens deltagare.
Irshad Nazari, Ani Zargar, Morteza Yosefi och Ahmad Mohsini var fyra av kvällens deltagare. Bild: Privat

”Många som kände att det behövde göras något”

Med anledning av situationen i Afghanistan anordnades en manifestation på torget i Strömstad på torsdagen. – Även om man inte helt kan sätta sig in i situationen kan man åtminstone visa sin sympati, säger Åsa Rognås, som deltog under kvällen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Förutom tända ljus, lugn afghansk musik och plakat om situationen i Afghanistan bjöd kvällen på samtal om orolig- heterna i landet. En av dem som deltog är Åsa Rognås. Hon har daglig kontakt med en kille från Afghanistan som varit fyra år i Sverige men utvisats. Nu är han på flygplatsen i Kabul i hopp om att kunna lämna landet.

Självmordsattackerna under onsdagen som kostade över 80 personer livet var mycket nära där han befann sig.

– Han skickar filmer från flygplatsen och gråter men vad ska jag göra? Jag skickar meddelanden till myndigheter och instanser men får inget svar, säger Åsa Rognås.

ANNONS

Hon har suttit med i flera samtal med migrationsverket gällande personer från Afghanistan, många gånger har de inte blivit trodda när de berättat om hur farligt det är i landet.

– Många har haft skäl men inte blivit trodda på och därför skickats hem. Att inte bli trodd är en fruktansvärd känsla, men nu vet vi att de hade rätt, att det är farligt, säger hon.

Åsa Rognås är mycket glad för manifestationen som Anni Zargar anordnade.

– Vi var många som kände att det behövdes göra något, säger Åsa Rognås.

LÄS MER:”De flesta jag känner från Afghanistan har flytt”

LÄS MER:"Jag tänker på min bror hela tiden"

ANNONS