Luciakonserten fyllde Skee kyrka

Kyrkan i Skee var fullsatt när årets luciafirande tog vid.

ANNONS
LocationSkee||

Precis i underkant av 30 barn från fem år och upp hade gladeligen tagit på sig den ärofyllda uppgiften att sprida ljus och sång i Skee kyrka under luciakvällen.

Luciakören som varit öppen för alla barn att delta i, har övat tillsammans under fyra tisdagar och nu var det dags att äntligen få sprida stämning i vintermörkret.

Kyrkans besökare stod längtansfullt och väntade vid kyrkbänkarna och när dörrarna öppnades och den välbekanta sången till Sankta Lucia spreds i kyrkan, ställde sig alla upp och tog emot luciatåget.

En vacker skara av tärnor, en tomte och en stjärngosse kom vandrande i sakta mak bakom årets Lucia, Evelina. De bjöd på traditionella visor, så som Natten går tunga fjät, Staffanvisan, Vi tänder ett ljus i advent och Nu tändas tusen juleljus, men också sånger av något mer modern tappning som Marsipangrisen och Äntligen så är det jul.

ANNONS

De yngsta barnen stod in emellan med trippade rastlösa ben och såg sig om i kyrkan och på sina kamrater i kören. Någon gäspade, mellan raderna som sjöngs. I publiken blev ett och annat öga tårfyllt av förtjusning och i altargången samlades små tomteklädda barn i sällskap av sina föräldrar, som var ivriga att fotografera.

Magnus Sälde drog en parallell till en av världens just nu mest uppmärksammade unga kvinnor, Greta Thunberg

Efter första akten fick fyra tärnor äran att delta i en ljusceremoni. De tände varsitt ljus och läste högt ur en för högtiden utvald dikt.

Kyrkoherden Magnus Sälde, talade om modet hos vår ursprungliga Lucia, som stod upp för vad hon tyckte och att ljuskronan såväl är ett sätt att sprida ljus som en symbol för seger, då även Jesus bar en krans som tecken på att han segrat.

Magnus Sälde drog därefter en parallell till en av världens just nu mest uppmärksammade unga kvinnor, Greta Thunberg, som också hon står upp och kämpar för det hon tror på.

– Ingen vet egentligen hur svårt det är, utom hon själv.

Han framhävde samtidigt kvällens Lucia och det mod som krävs att stå längst fram, även om det samtidigt är betryggande att ha sitt luciatåg bakom sig.

Han tilldelade henne ett halssmycke med en ängel som hon stolt tog emot.

ANNONS

– Varje gång du ser den ängeln kan du påminnas om hur modig du är, för det är du, sade Magnus Sälde medan han fick hjälp att hänga halssmycket runt Evelinas hals.

ANNONS