Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Flera lokala Facebook-grupper för hemkörning och hjälp till äldre har etablerats på nätet. Bild: Thomas Bennelind

Lokala initiativ för att hjälpa riskgrupper

För den som är äldre eller av annan anledning befinner sig i en riskgrupp och inte ska gå ut, finns det hjälp att få i dessa coronatider. Här är några lokala initiativ.

Avsaknad av datortillgång behöver inte betyda att man står utanför hjälp med inköp och andra ärenden i affärerna. På Samverket/Anhörigstödet i Strömstad vägleder man i första hand till Facebook-grupper men även till andra aktörer. Den som saknar dator får istället ett telefonnummer att ringa.

– Våra tips och råd har gått ut brevledes till alla 70+ i kommunen, säger Ingela Baatz, på anhörigstödet.

Flera Facebook-grupper för hemkörning och hjälp till äldre har nu etablerats på nätet. På Facebook-sidan Handlingshjälp Strömstad finns ett tjugotal personer som ställer upp med utkörning i Strömstads tätort. Det finns även ett kontaktnät utanför tätorten och på Koster.

Hege Hatata i Strömstad finns med i Facebook-gruppen:

– Det finns namnlistor i affärerna och hos kommunen till oss i Facebook-gruppen. Uppdragen kostar inget, säger hon.

Städfirmor åtar sig leveranser

Minskad sysselsättning har även fått städfirmorna att åta sig matleveranser. Avgiften för ett uppdrag varierar. Strömstad Städservice tar ut en avgift för plockning av varor men kör hem varorna gratis i Strömstads tätort. Städbolaget Städtoppen gör arbetet som en ideell insats och tar inte ut någon ersättning.

Firman Kvalitetsstäd deltar inte i utkörning, sedan Livsmedelsverket påpekat att det behövs kylboxar i bilarna för att transportera matvaror.

Svenska kyrkan i Strömstad står också beredd med en handlingsplan om det finns behov. Kommunen måste först vända sig till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, som sedan vidarebefordrar förfrågan.

– Om någon församlingsmedlem vänder sig till oss och begär hjälp så hänvisar vi till Facebook-gruppen Handlingshjälp Strömstad, säger diakon Stefan Mårtensson.

Kyrkan har i dagens läge ingen aktiv stödverksamhet så för personer utan datortillgång är det alltså telefonen till kommunen som gäller.

"Ett fantastiskt gensvar"

Facebook-gruppen Din granne i Tanums & Strömstads kommun har på kort tid fått hela 1 389 medlemmar som kan ställa upp. Gruppen har delat ut lappar i brevlådorna och även annonserat lokalt.

– Det blev ett fantastiskt gensvar. Det är så roligt för nu är det inte bara mathandling det frågas efter. Någon vill helt enkelt bara ha någon att prata med och då ställer vi upp, säger initiativtagaren Ida Östholm.