Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är dyrt för Strömstadsbor att köpa bostad i Strömstad (Arkivbild). Bild: Jenny Johansson
Det är dyrt för Strömstadsbor att köpa bostad i Strömstad (Arkivbild). Bild: Jenny Johansson

Lite boyta för årsinkomsten i Strömstad

I Strömstads kommun får man i snitt åtta kvadratmeter villa för en årsinkomst. Det placerar Strömstad på plats 257 bland landets kommuner, i en sammanställning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av nya siffror från Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till årsinkomsten på individnivå.

En genomsnittlig årsinkomst i Strömstads kommun är 263 100 kronor vilket ger villaköparna åtta kvadratmeter boyta. Det placerar kommunen på plats 257 bland de 273 kommuner där det sålts minst 25 villor under 2019. Bland Västra Götalands kommuner är det bara i Göteborg, Mölndal och Öckerö som man får färre kvadratmeter jämfört med årsinkomsten. I Tanum har det gjorts för få villaaffärer för att de ska finnas med i statistiken.

Flest kvadratmeter villa får man i Jämtlandskommunen Bräcke där den genomsnittliga årsinkomsten på 245 000 kronor ger 55 kvadratmeter villayta. Minst villa får bostadsköparna i Lidingö, där 362 000 kronor inte ger mer än 5 kvadratmeter hus.

Om bostadsköparen i Strömstad köper en lägenhet får den nio kvadratmeter boyta för årsinkomsten vilket placerar kommunen på plats 181 i listan över de 201 kommuner där det sålts minst 25 bostadsrätter under 2019. Bland Västra Götalands kommuner är det även vad gäller bostadsrätter bara i Göteborg, Mölndal och Öckerö man får mindre boyta jämfört med årsinkomsten.

Lägenhetslistan toppas av Filipstads kommun i Värmland. Här ger en genomsnittlig årsinkomst på 236 000 kronor hela 98 kvadratmeter. Minst lägenhetsyta för sin årsinkomst får bostadsköparna i Stockholm – 334 000 kronor räcker inte till mer än fem kvadratmeter lägenhet.

Statistiken över bostadsförsäljningar är hämtad från de tolv senaste månaderna.

Kommuner med mest villayta för årsinkomsten

1. Bräcke

2. Storfors

3. Sollefteå

4. Munkfors

5. Filipstad

6. Kramfors

7. Älvsbyn

8. Högsby

9. Emmaboda

10. Hultsfred

Kommuner med minst villayta för årsinkomsten

1. Lidingö

2. Stockholm

3. Sundbyberg

4. Danderyd

5. Nacka

6. Göteborg

7. Huddinge

8. Malmö

9. Sollentuna

10. Tyresö