Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Vi tänker göra allt vi kan för att kunna återanställa innan anställningstiden går ut", säger Lena Kempe. Bild: Lisa Thanner

Lena Kempe: "Jag har mått jättedåligt i det här"

Halva personalstyrkan är uppsagd och rekryteringsprocessen för säsongspersonal är pausad. – Det handlar om att långsiktigt säkerställa Daftö Resorts överlevnad, säger vd:n Lena Kempe.

Det är torsdag och vårsolen skiner, inte ett moln går att skönja på himlavalvet.

– Vi skulle ha invigt hotellet i dag, tajmingen var ju inte klockren för oss. Det som händer i samhället nu är förödande på så många sätt, både ekonomiskt och hälsomässigt, säger Lena Kempe.

Hotellet står färdigt och är en av tre tilltänkta byggnader med 12 rum vardera. Det är en av vinterns investeringar. En annan är en attraktion till nöjesparken som nu befinner sig i Italien redo att levereras.

Men med det rådande läget sinar kassorna snabbt. Över hälften av anläggningens gäster kommer i regel från Norge. Därför har Lena Kempe behövt fatta en rad jobbiga beslut det senaste. Bland annat är 18 personer av de helårsanställda uppsagda, det är ungefär halva personalstyrkan.

– Att behöva ta ett sånt beslut var hemskt. Men det handlar om att långsiktigt säkerställa Daftö Resorts överlevnad, säger hon och fortsätter.

– Det är något jag aldrig trodde att jag skulle behöva genomföra, allt har gått så otroligt fort.

Lena Kempe har tuffa veckor bakom sig.

– Jag och vi ägare har mått jättedåligt i det här och det gäller nog många människor. Det är varken kul att driva företag eller att jobba i en sån här situation.

LÄS MER: Storsatsning på hotell på Daftö Resort

Daftö Resort är ett familjeföretag som drivs och ägs av Mia, Mette och Lena Kempe och de har stöttat varandra. Dessutom är hon glad för det stöd hon fått från andra företag och från branschorganisationen Visita.

– Uppslutningen från alla håll är stor.

Lene Kempe hoppas på att situationen har vänt innan uppsägningstiden har löpt ut så att personalen kan behålla sina anställningar.

– De är helt grymma, vår personal. Men det är såklart mycket ledsamhet över att det här kanske händer. Vi pratar mycket med varandra och det finns ett stort stöd inom gruppen i detta stora skede. Och personalen är väldigt drivna i hur man ska kunna lösa det här.

På sommaren jobbar normalt sett över 200 personer på Daftö Resort. Den rekryteringen är pausad nu tills situationen blivit klarare.

– Det känns inte ansvarsfullt att rekrytera när vi inte vet hur många vi kommer att behöva. Vår förhoppning är att sommaren kommer igång men som det ser ut nu är det ingen som vet.