Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Matthias Dalnoki, vd för Scandic Laholmen. Bild: Thomas Bennelind, Josefin Wetterberg

Laholmen stänger sin servering efter alkoholkontroll

Med ett enormt omsättningstapp har även Hotell Laholmen fått permittera och tänka om. Sedan några veckor tillbaka håller de restaurangen stängd, men loungen där de serverar enklare rätter och alkohol, öppen. Men efter ett besök från kommunens alkoholkontrollant har de nu även stängt loungen.

Det var i fredags som Scandic Hotel Laholmen fick besök från Strömstads kommuns alkoholkontrollant. Hotellet har, som en direkt konsekvens av sitt stora omsättningstapp valt att tills vidare stänga restaurangen då de inte har en kock på plats.

Dock har man fortsatt med försäljning av enklare rätter i loungen, där de också sålt alkoholhaltiga drycker. Men nu måste hotellet alltså tills vidare även stänga sin lounge.

Matthias Dalnoki, vd för Scandic Laholmen, ser allvarligt på det inträffade men väljer att inte kommentera det vidare förrän han har fått tillgång till kommunens protokoll över besöket. Något han hoppas få i veckan.

– Det här är självklart mycket allvarligt och i och med det hoppas jag att kommunen är snabb med återkoppling, säger han.

LÄS MER: "Marknaden visar rädsla och det märker vi naturligtvis"

Alkoholkontrollanten var inte nöjd med Laholmens matutbud i samband med alkoholförsäljningen i loungen. Kravet var bland annat att hotellet måste ha fler förrätter, varmrätter, desserter och kockar på plats som lagar maten när den beställs.

Med restaurangen stängd så finns det ingen kock på plats och när ingen kock finns på plats får hotellet inte servera alkohol, trots att loungen erbjuder enklare rätter.

Upplever sig bli extra hårt ansatta

Det var på Facebook som hotellet beskrev det inträffade och de upprörda rösterna i kommentarsfältet lät inte vänta på sig.

”Trist och osmidigt!”, ”De borde väl ha annat att göra nu?”, ”Skäms på er Strömstads kommun, så fruktansvärt tråkigt” var bara några av de mindre upprört formulerade kommentarerna.

Vidare skriver hotellet att de varit noga med att sköta sin drift ansvarsfullt men att de upplever sig bli extra hårt ansatta och strängt behandlade under den speciella situation som de nu arbetar under.

De avslutar inlägget på Facebook med att uttrycka sin ledsamhet för de Strömstadsbor som kommer och besöker hotellet på helger men även vardagar och stöttar de lokala näringsidkarna.

Mona Wrethman, miljö- och hälsochef på Strömstads kommun förklarar:

– När vi är ute på tillsyn i verksamheter så tittar vi alltid på hur alkohollagen följs. Den här gången hade de inte uppfyllt lagkravet på att erbjuda ett visst antal maträtter med bland annat kock på plats. Då påpekade inspektörerna som var på plats att det saknades tillräcklig matservering i samband med alkoholförsäljning. Inspektörerna erbjöd sig att diskutera fram vilka lösningar de kunde ha men Laholmen valde istället själva att stänga igen. Vi har inte dragit in deras alkoholtillstånd.

Diskuterar hur man kan lösa problemet

Michael Olsson, chef för miljö- och byggförvaltningen fortsätter:

– Vi har inte stängt någonting för att vara extra tydlig, utan inspektörerna gjorde ett påpekande, verksamheten hade en avvikelse, det var inte något mer med det.

Mona Wrethman igen:

– Om det finns brister vid tillsynen så diskuterar vi alltid med verksamheterna hur man kan lösa problemet. Man får självklart möjlighet att ”göra rätt”, antingen löser man det direkt eller så återkommer vi senare för uppföljning. Vid samma tillfälle besöktes flera andra kök och restauranger, och samtliga uppfyllde kraven på enklare rätter.

Maria Kvarnbäck, kommunikationschef på Strömstads kommun:

– Vi varken vill eller kan eller ska värdera Laholmens hantering av den här frågan utan det är deras beslut. Men det finns inte grund för det i den så kallade avvikelse som inspektörerna uppmärksammat. Laholmen är fortsatt välkommen att diskutera saken så hittar vi säkert en lösning.

Tidningen får protokollet medskickat och där står bland annat att de avvikelser som inte åtgärdas innan nästa inspektionstillfälle kan ligga till grund för sanktionsbeslut, men att kontrollrapporten inte är ett beslut från kommunens sida.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det i rubriken att Laholmen förlorat sitt alkoholtillstånd, vilket är felaktigt.