Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För drygt fem år sedan flyttade Ahmed Esam Mohammed från Irak till Sverige. På de åren har han hunnit lära sig svenska, komplettera sin tandläkarutbildning, flytta till Strömstad samt börja arbeta som tandläkare hos Folktandvården i Strömstad.

Låter patienter säga "aa" på olika språk

Ahmed Esam Mohammed är ny tandläkare på Folktandvården i Strömstad. Trettioåringen har växt upp och utbildat sig i Irak, men nu är det Strömstad som gäller.

Vid julavslutningen för personal inom folktandvården i Strömstad deltog i år ett nytt ansikte, Ahmed Esam Mohammed. Utöver att möta sina blivande arbetskamrater för första gången flyttade han då dessutom till Strömstad tillsammans med sin familj.

- Jag har bara bott här i femton dagar men jag gillar redan att sitta vid havet och titta. Området vid Strandpromenaden är väldigt vackert, säger Ahmed.

Ahmed kom till Sverige sommaren 2007 efter att ha växt upp, utbildat sig och arbetat som tandläkare i Irak. Tandläkaryrket har för honom alltid varit en drivkraft. Flytten till Norrbotten innebar därför att han behövde lära sig språket innan han kunde fortsätta att utföra sitt yrke.

– Första tiden koncentrerade jag mig jättemycket på språket. Jag ville så gärna komma in på en skola för att få komplettera mina kunskaper här i Sverige, berättar Ahmed på närmast flytande svenska.

Språkinlärningen gick som en dans och åren därpå studerade Ahmed en ettårig och kompletterande utbildning på Karolinska Institutet. Det var också då han upptäckte de största skillnaderna mellan den svenska och irakiska tandvården.

– I Sverige koncentrerar man sig mer på förebyggande tandvård. I Irak handlar det nästan bara om akut. Samma material använder man däremot nästan helt och hållet i Irak och Sverige. I Sverige har man kommit lite längre med vissa saker men det skiljer sig inte så mycket.

Det var med smått pirr i magen den nyblivna strömstadsbon Ahmed igår, måndag, gick till sin första arbetsdag hos Folktandvården i Strömstad. Han beskriver hur fjärilarna i magen var som bortblåsta så snart han klev över tröskeln.

– De har varit väldigt hjälpsamma här från första moment. Det känns som jag redan känner de jag ska arbeta med, ler Ahmed.

Personalen i Strömstad ser Ahmed som ett tindrande tillskott. Utöver gedigna kunskaper som tandläkare tillför han också mottagningen ökad förståelse för sina patienter. Förhoppningen är bland annat att patienter med annat modersmål än svenska ska finna trygghet i Ahmed och hans möjlighet till kommunikation på flera olika språk.