Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Låg andel har tagit covidvaccin i Strömstad

En påfallande låg andel invånare i Strömstad har vaccinerat sig mot covid-19. Vaccinationsgraden är lägst bland alla Bohusläns kommuner.

Bara 87 procent av befolkningen i Strömstad, 12 år och äldre, har tagit första vaccindosen mot covid-19. 84 procent av invånarna har även tagit andra dosen, och 62 procent tredje. Det är en lägre andel än de flesta kommuner i Sverige och Västra Götaland.

Siffrorna gör Strömstad till den kommun i Bohuslän som har lägst andel vaccinerade mot covid-19. Man får gå ner till Göteborg för att hitta en lägre andel vaccinerade – där har bara 83 procent av invånarna tagit minst en dos vaccin.

I Tanum är vaccinationsgraden högre än i Strömstad – 91 procent har tagit första dosen, 89 procent har tagit andra och 72 procent har tagit tredje.

Det visar en sammanställning gjord av nyhetstjänsten Newsworthy, som har sammanställt och jämfört alla kommuners vaccinationsgrad.

Lägst vaccinationsgrad i riket har Botkyrka kommun med 71 procent av befolkningen över 11 år som tagit minst en dos. Högst är den i Hammarö kommun med 95 procent.

Efter de två första doserna rekommenderar Folkhälsomyndigheten delar av befolkningen att ta ytterligare doser, påfyllnadsdoser. Alla över 18 år bör ta en tredje spruta ungefär tre månader efter sin andra, skriver myndigheten.

Personer över 65 år rekommenderas att även ta en fjärde vaccinationsdos.