Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många förändringar är gjorda på Capio vårdcentral sedan coronaviruset började breda ut sig.
Många förändringar är gjorda på Capio vårdcentral sedan coronaviruset började breda ut sig. "Vi är dock jätteglada att vi med våra anpassningar i arbetssätt har chansen att fortsätta hjälpa våra patienter på säkrast möjliga sätt även under denna kris", säger Joar Alvdal. Bild: privat

Läkare i Strömstad: "Smittan ökar för varje dag"

Joar Alvdal på Capio vårdcentral blev orolig för att Strömstadsbor inte ser allvaret i spridningen av coronaviruset. Därför informerade han på Facebook om sin vardag som läkare. Nu berättar han mer för Strömstads Tidning. – Smittan ökar för varje dag, säger han.

"Nog är vår lilla stad mitt uppe i pandemin", skrev Joar Alvdal i ett kommentarsfält på Facebook under tisdagen. En diskussion uppstod efter publiceringen om Strömstadsbon Sara som befinner sig i coronakarantän.

LÄS MER: Strömstadsbo troligtvis smittad av corona: "Vi måste stoppa viruset"

Vissa var skeptiska mot artikeln eftersom Sara inte var testad för smittan. Någon var orolig för att folk skulle bli rädda i onödan, en annan befarade spekulationer.

Det kan förvärra smittan när folk inte tror på spridningen

Då valde Joar Alvdal att ta ton. I sitt jobb som läkare på Capio vårdcentral har han själv undersökt en handfull patienter som med stor sannolikhet är smittade av viruset.

– Jag blev orolig för att folk inte tar det här på allvar. De flesta är väldigt duktiga och exempelvis minimerar besök i affärer. Men det kan förvärra smittan när folk inte tror på spridningen, säger han.

Han bekräftade att det redan finns hundraprocentigt säkra fall av corona i Strömstad.

– Fram tills testerna tog slut fanns ett provteam som tog blodprov. Men vad vi hört och sett finns det ganska många som är smittade i Strömstad, precis som på alla andra håll i världen, säger han.

Inom sjukvården skiljer man på klinisk och labbverifierad diagnos. Men i och med att man i princip slutat att testa är det senare uteslutet. Tester görs bara på sjukhusens infektionsavdelningar.

– Vi har inga blodprov så vi får gå på vad vi ser och hör. De flesta pratar vi bara med över telefon, säger han.

De har fått strukturera om mycket på vårdcentralen under de senaste veckorna. Halva personalstyrkan jobbar hemifrån, både för att undvika att bli smittade och för att det alltid ska finnas frisk personal tillgänglig ifall någon på plats skulle insjukna.

– Och vi har bytt ut mellan 80 och 90 procent av besöken mot samtal via video, chat eller telefon.

Om någon till exempel har halsbesvär träffar vi dem utomhus

Även det praktiska arbetet på plats är förändrat.

– Om någon till exempel har halsbesvär träffar vi dem utomhus eftersom smittan sprids lättare inomhus. Då lämnar vi provtagningsutrustningen på en stol så att vi slipper utsätta folk för smittorisk om det är möjligt.

Provtagningen får patienten göra själv.

– Halsont kan vara ett tecken på coronasmitta, då får patienten topsa sin egen hals och sedan hämtar personal den. Samtalet efteråt sköter vi på telefon.

På vårdcentralen har de även upprättat en drive in för patienter.

– Det är sedan ett par dagar och är främst för personer i behov av lunginflammationsvaccin. De vevar ner rutan och så sticker sköterskan dem i armen. Folk som behöver vaccin kan vara smittade och dem vill vi absolut inte ha in i vårdcentralen. Där riskerar de att träffa andra som är sjuka.

Det finns också ett isolerat rum på Capio med separat lufttillförsel och tillgänglig skyddsutrustning.

– Det har vi bara behövt använda en gång. Då var det en patient som mådde så dåligt att hen kanske hade behövt åka till sjukhuset.

Smittan ökar varje dag. Det är fler och fler patienter som vi omber att isolera sig.

Att skicka patienter till Näl vill de undvika i allra möjligaste mån.

– Sjukhus är fulla av smitta och så har det alltid varit. Man ska vara försiktig med att vistas på sjukhus för där är det lätt att man åker på något.

Joar Alvdal märker tydligt av spridningens eskalering.

– Smittan ökar varje dag. Det är fler och fler patienter som vi omber att isolera sig. Och folk får upp ögonen och förstår att spridningen av coronaviruset inte bara handlar om Göteborg utan också om oss. Det gör situationen mer verklig.

LÄS MER: Tio saker du vill veta om det nya coronaviruset

Rekommendationer

Stanna hemma om du känner dig sjuk – även om det bra är en liten känning. Vänta minst två dygn efter att du känner dig helt frisk med att gå tillbaka till jobb, skola eller förskola.

Var uppmärksam på symptom på covid-19, framför allt feber och hosta. Andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är andra vanliga symptom.

Tvätta händerna ofta och noga, med tvål och varmt vatten minst 20 sekunder.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra ögon, näsa och mun.

(Källa: Folkhälsomyndigheten)