Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Kungen gick i Oscars fotspår runt Laholmen

Förskolebarnen placerade sig uppe i Strömstads vita varumärkesinstallation på Plagens mitt. Strömstadsbor och nabor från andra sidan gränsen passade på att njuta lunchen på uteservering. Och Kungen tog en promenad runt Laholmen.

Det är förvånansvärt stilla halvtimmen innan monarken väntas iland från sin båttur på i svensk-norska gränsvatten. Men förskolebarnen skanderar: "Kungen. Kungen. Kungen."

Så småningom börjar folk anlända, kommer från olika håll och strömmar ner mot Strandpromenaden. Litet oklart hur båtsällskapet ska ta sig till Skagerack, men på Strandpromenaden måste det väl bli?

Det blir det. De tar det obligatoriska flanörstråket "runt Laholmen", officiellt Oscarspromenaden, döpt efter en av Carl XVI Gustafs företrädare på tronen.

Uppifrån Badhusgatan syns de som en defilerande mörkklädd massa när de rundat Laholmsudden och börjar röra sig in mot Strandpromenaden och Oscarsplatsen.

Snart har de passerat åskådarna, tagit sig uppför backen och kan gå in på grusplanen framför Kulturhuset Skagerack, före detta societetshus, där tal och lunch väntar. De stannar till och poserar litet extra för kamerorna och går sedan in till lokala läckerheter från havet.