Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På Koster finns en särskild grupp som hjälper dem som befinner sig i riskgrupper vad gäller coronaviruset. Bild: Arkiv
På Koster finns en särskild grupp som hjälper dem som befinner sig i riskgrupper vad gäller coronaviruset. Bild: Arkiv

Kosterbor hjälper varandra – göteborgare stannar

Koster har sin egen lilla organisation för hjälp till riskgrupper som bör undvika många sociala kontakter. Via Facebookgruppen Koster Bilder och Filmer har Maria Wogenius från Nordkoster och Jenny Larsson från Sydkoster erbjudit hjälp med sådant som att handla och hämta paket. Många fler anmälde genast att de också vill hjälpa till.

– Jag har själv en pappa som är sjuk och som vi inte bör träffa, berättar Maria Wogenius, som först funderade på att ansluta sig till den stora hjälpgruppen i Strömstad och Tanum.

Men hon bestämde sig för att det blir enklare att administrera hjälpen om man gör det nära och enkelt på öarna. Hon lade ut ett meddelande hos Facebookgruppen Koster Bilder och Filmer. "Vi säkert många med mig som gärna hjälper er om ni behöver ha hjälp med att handla eller några andra ärenden", skrev hon bland annat.

– Jag valde den gruppen för att många äldre Kosterbor använder den, förklarar hon.

Jenny Larsson har gjort ett liknande inlägg och tillsammans har de sedan också skrivit ner erbjudandet i ett brev som delas ut i 150 brevlådor på öarna. Dessutom sprids budskapet snabbt från mun till mun i ett litet samhälle.

Handlar, hämtar paket och mediciner

Responsen har varit stor, Inte i första hand från dem som behöver hjälp utan från andra Kosterbor som också vill hjälpa till.

– Nu har vi kommit fram till att vi sätter ut mitt och Jennys telefonnummer. Så organiserar vi. Vi har en lista över vilka som kan hjälpa till.

De försöker lösa sådant som betalning från fall till fall och försöker skaffa hjälp nära för att det ska gå enkelt och smidigt.

– Det handlar i första hand om att handla, hämta paket och mediciner, tror Maria Wogenius, som själv varit och hämtat paket.

Annars märks coronapandemin också genom att fler storstadsbor har vistats i sina fritidshus också på vardagarna. Det intrycket har såväl Maria Wogenius som Kosternämndens ordförande Göran Lyth efter den gångna veckan. Det gäller främst göteborgare som stannar i sina fritidshus.

– Här kan de vara ute i trädgården och de kan promenera. Man träffar inte många, säger Maria Wogenius.

Arbetar från fritidshuset

Men inte bara pensionerade storstadsbor kan se Koster som en tryggare plats ur smittskyddspunkt än den vanliga adressen. Även de som kan arbeta hemifrån kan ha fritidshuset som reträttpunkt, tror Göran Lyth. Däremot är det oklart hur alla de norska husägare gör som normalt brukar ankomma Koster på fredagskvällen för en helg på ön. De riskerar ju att behöva sitta i 14 dagars karantän när de ska in i Norge igen.

Även på sikt kan pandemin påverka besöken på Kosteröarna. Jag frågar Göran Lyth om han tror att sommaren kommer att innebära färre turister eller tvärtom fler, att de som inte vågat boka utlandsresa istället kan komma att välja Koster.

– Vi talade om det nu när Hamnföreningen hade årsmöte. Vi tror att det kommer att bli fler besökare här. Det brukar vara så i orostider. Många uppfattar Koster som en säker plats, säger Göran Lyth.

Han gör en snabb tillbakablick och säger att när han guidar folk på fyrplatsen brukar han berätta att Kosterborna klarade sig, när pesten härjade på fastlandet och i Norge under 1300-talet.

Göran Lyth själv äger campingen på Nordkoster. Han har inte märkt några stora rörelser men har fått ett par avbokningar inför vårens stora helger.

Fotnot; De som behöver hjälp på Koster kan ringa Maria Wogenius på 070 3069944 eller Jenny Larsson, 076 110 77 35.