Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Koppartjuvar har brutit upp taket på kyrkan

För andra gången på en vecka har koppartjuvar slagit till i Strömstad. Nu är det kyrkan som blivit av med åtråvärd koppar.

Mellan 01.00 och 05.00 på natten är fasadbelysningen avstängd på kyrkan i Strömstad. Då passade tjuvar på att ta med sig stuprör och takplåt av koppar från sakristian. Det finns bostäder nära inpå kyrkan men det var tydligen inget som avskräckte. Det är andra gången på en vecka som kyrkan får besök av koppartjuvar.

Även en fastighet på Karlsgatan blev av med stuprör vid samma tillfälle.

Plåtslagare Joakim Rask är på plats vid kyrkan igen för att rätta till de nya skadorna.

– Förra gången gjorde vi ett ordentligt jobb med handvalsade nya kopparrör som ersättning för de gamla. Den här gången blir det bara vanlig brun plåt, säger han.

På sakristian har delar av taket brutits upp och tagits med. Angreppet ger ett ganska amatörmässigt intryck.

- Kanske har de blivit skrämda, för vi hittade verktyg i buskaget nedanför, fortsätter Joakim.

Han uppskattar värdet på kopparen till cirka 500 kronor hos en oseriös skrothandlare.

För kyrkan blir det betydligt dyrare. Självrisken ligger på 9 000 kronor men arbetet kommer at vida överstiga den summan.

– Det här går nästan inte att förhindra, säger Joakim Coster, fastighetsansvarig vid kyrkan. Det här är extra tråkigt för det är gammalt fint hantverk som förstörs.

För några år sedan drabbades Skee kyrka av kopparstölder då ett mindre förråd blev av med taket. Även kopparhattar till stolpar plockades bort vid det tillfället.

Bohusbanan har på senare tid återigen utsatts för kopparstölder, som lett till inställda tåg