Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Joakim Möller är verksamhetschef för Strömstads äldreboenden. (arkivbild)  Bild: Victoria Petersson
Joakim Möller är verksamhetschef för Strömstads äldreboenden. (arkivbild) Bild: Victoria Petersson

Kommunen: Så är rekommendationen kring visir

Rekommendationen om visir ska användas vid ansiktsnära vård kom i slutet av juli.
– Personalen har början av pandemiarbetet fått lov att använda visir om man själv velat ha det eller om någon boende har velat det. Men det har inte varit rekommendationen, säger Joakim Möller, verksamhetschef för Strömstads äldreboenden.

I slutet av maj kom Vårdhygien med rekommendationerna att man bör använda visir vid ansiktsnära vård. Innan dess skulle personal bära visir om det fanns misstanke om smitta på boendet. Rekommendationerna om att man ska använda visir vid ansiktsnära vård kom i slutet av juli. Innan dess har det alltså hetat att man bör använda, men inte ska.

LÄS MER: Annette Juslins pappa dog i covid-19

Vi har tolkat de rekommendationerna så de är till vår personal och boendes säkerhet. Vid ansiktsnära vård ska visir alltid användas

– Personalen har sedan början av pandemiarbetet fått lov att använda visir om man själv velat ha det eller om någon boende har velat det. Men det har inte varit rekommendationen, säger Joakim Möller.

Just nu använder personalen inom äldreomsorgen visir hela tiden, efter att smitta upptäckts på Solbogården.

Vad gäller fysisk kontakt mellan personal och boende har man uppmanat att undvika detta där det är möjligt, och även för de anhöriga som hälsade på har man rekommenderat att hålla avstånd och visir har funnits att tillgå.

– Vi rekommenderar besökare att hålla avstånd, det har vi gjort hela tiden.

LÄS MER: Första fallen av corona på äldreboende i Strömstad

”Vid ansiktsnära vård ska visir alltid användas”

Kommunen följer Vårdhygiens riktlinjer och rekommendationer. Vissa av de föreskrifterna har varit fria att tolka på lokal nivå.

– Vi har tolkat de rekommendationerna så de är till vår personal och boendes säkerhet. Vid ansiktsnära vård ska visir alltid användas, säger Joakim Möller och betonar att rekommendationerna har ändrats över tid.

Nu när smittspårning pågår och man haft smitta på ett äldreboende använder personal skyddsutrustning som visir och ansiktsmask.

– Vi vill givetvis förhindra smittspridning, och vi gör detta för de boendes säkerhet. Även för personalen givetvis men vårt fokus är de boende. Vi gör det för deras skull, säger Joakim Möller.

LÄS MER: Smittspårning fortsätter på Solbogården

Kommunen har följt riktlinjer från experter och myndigheter

Joakim Möller säger att de inom kommunen förlitat sig på expertmyndigheterna och följt deras riktlinjer och rekommendationer. Att visir inte har varit ett krav förrän det blev rekommenderat vid ansiktsnära vård säger Joakim Möller inte beror på att man velat spara pengar.

– Vi har litat på vad experter och myndigheter gett oss för rekommendationer. Det är en avvägning där, men vi har inte velat spara in på skyddsutrustning, det vill jag vara tydlig med, säger Joakim Möller.