Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kommunen öppnar anläggningar och lokaler för idrott och kultur

Låga smittotal i Strömstad gör att kommunen för första gången på flera månader öppnar upp anläggningar för idrott och kultur. Samtidigt understryker fritidschefen betydelsen av att vara noggrann med att följa utsatta bestämmelser för vistelsen i lokalerna.

På måndagen öppnade kommunen flera av sina anläggningar och lokaler. Bland annat var det åter tillåtet att träna och simma på Badanstalten. Strömstad Gymnasium och vuxenutbildning öppnade också dörrarna för undervisning på plats.

LÄS MER: Grönt ljus för Badhusets inomhusgym

Kurt Dahlberg, fritidschef i Strömstads kommun, förklarar resonemanget bakom besluten om att till exempel seniorverksamheterna för badminton, ishockey och handboll är tillbaka.

– Vi hade ett påbud från regeringen att fram till 18 april skulle man ha stängt för vad man kallar för onödig verksamhet. I söndags tog vi beslut och diskuterade.

– Nu tänker vi att vi öppnar upp för verksamheterna som varit stängda. Samtidigt får vi lägga stort fokus på smittspridningen. Som det ser ut just nu ligger vi bra till i Strömstad, säger han.

Lågt smittotal i Strömstad

Förra torsdagen släpptes Västra Götalandsregionens veckorapport över smittspridningen av covid-19. För regionen som helhet visar den på en minskning av antalet nya fall med fyra procent. Under vecka 14 rapporterades 6 379 nya fall i regionen.

LÄS MER: Så ser smittspridningen ut i Strömstad och Tanum

När man tittar på kommunerna i vårt bevakningsområde ser det väldigt olika ut. För Strömstad har antalet nya fall visserligen ökat från fyra fall vecka 13 till 17 fall vecka 14. Men med en incidens (antalet fall per 10 000 invånare) på 13 ligger Strömstad fortfarande näst lägst vad gäller smittspridning bland alla regionens kommuner.

– Det har ganska stor betydelse. Men ska vi öppna upp gäller det också att vi gör det med stor försiktighet. Pandemin går i första hand.

– Jag upplever överlag att föreningslivet i Strömstad skött sig fantastiskt bra. Sedan öppnar vi upp under pandemins regelverk, säger han.

Med pandemins regelverk innebär bland annat förhållningsregler gällande begränsat antal personer i lokalerna, ombyte och dusch ska göras i hemmet.

– De stora idrottshallarna är öppna. Och per person gäller regler om 10 kvadratmeter som är maxtal. För arrangemang som räknas som offentlig sammankomst gäller max åtta personer, säger Kurt Dahlberg.

Kulturchefen: ”Ser positivt försiktigt på framtiden”

Från och med 26 april öppnas även dörrarna till Kulturhuset Skagerrak. Tove Meyer, kulturansvarig på kommunen, ser positivt på beskedet.

Schemat med aktiviteter för vuxna är långt.

– Det känns bra att vi så smått kan öppna upp, även om restriktioner kring folksamlingar gäller. Det som gäller är att ha mindre grupper. Inledningsvis kommer vi att ha yoga för äldre, som badhuset förlägger i lokalen. Jag hoppas att vi till sommaren kan använda kulturhuset ännu mer.

– Man ser försiktigt positivt på framtiden. Jag har dagligen kontrakt med flera kulturaktörer i Strömstad som planerar utifrån pandemin. Sedan längtar jag till att vi kan samla folk på plats, jag tror att man blir rätt trött på de digitala arrangemangen, säger hon.

Tove Meyer, kulturansvarig Strömstads kommun. Bild: Marita Adamsson
Tove Meyer, kulturansvarig Strömstads kommun. Bild: Marita Adamsson