På onsdagen träffar Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) civilminister Lena Micko (S).
På onsdagen träffar Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) civilminister Lena Micko (S).

Kent Hansson (S) i möte med civilministern

Var tredje Strömstadsbo kan bli arbetslös efter att gränshandeln stängts ner. På onsdagen träffar Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) civilminister Lena Micko (S).

ANNONS
LocationStrömstad||

Han träffar civilministern för att föra fram sina krav tillsammans med företrädare för 14 andra kommuner, bland andra Borgholm, Gotland Ronneby och Åre.

Det är kommuner som är antingen hårt drabbade av själva pandemin, och därför fått ökade vårdkostnader, eller rent ekonomiskt med ökad arbetslöshet.

Strömstad är en av de kommuner vars arbetsmarknad drabbats hårdast av coronakrisen. För Strömstads del handlar det om gränshandeln som från en dag till en annan stängdes helt.

Det har lett till en fördubbling av arbetslösheten mellan juli i år och samma månad förra året. Arbetslösheten är nu nästan 9 procent och ökningen den näst största i landet.

ANNONS

Men de 9 procenten är bara de som redan blivit av jobbet. Utöver det har många blivit permitterade och även deras jobb kan vara i fara.

Till tidningen Arbetet säger Kent Hansson att omkring en tredjedel av den arbetsföra Strömstadsbefolkningen just nu går utan jobb.

– Tack vare statens stödpaket har de flesta kvar sin anställning även om de är permitterade. Men vi ser tydliga signaler på att antalet varsel ökar. Eftersom permitteringarna gäller under 2020 och ingen förlängning hittills aviserats måste företagen börja minska sina kostnader.

Strömstads kommun och flera andra kommuner vill nu se speciallösningar från regeringens sida.

Det viktigaste, enligt Kent Hansson, är fortfarande att de generella stödpaketen för företagen förlängs. Men han vill också se särskilda satsningar i de hårdast drabbade kommunerna.

– Det är ett extremt utsatt läge. Både näringslivet och kommunen är hårt drabbade av covid-19 och den norska regeringens beslut om att i princip stänga riksgränsen mot Sverige, säger han till Arbetet.

ANNONS