Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kate Nilsson och Agneta Nilsson är svägerskor och reser snart ner till ukrainska gränsen för att hjälpa flyktingar från kriget. Heidi Caroline Nyström är Köpmannaföreningens ordförande. Bild: Privat, Victoria Petersson
Kate Nilsson och Agneta Nilsson är svägerskor och reser snart ner till ukrainska gränsen för att hjälpa flyktingar från kriget. Heidi Caroline Nyström är Köpmannaföreningens ordförande. Bild: Privat, Victoria Petersson

Köpmannaföreningen stöder Agnetas insamling till Ukraina

Agneta Nilsson jobbar som lärare i Norge, men bor vid Svinesund. Hon har engagerat sig i krisen i Ukraina och ska tillsammans med två vänner åka ner till ukrainska gränsen nästa vecka för att hjälpa till som volontär.
– Vi är förberedda på att det kommer bli en tuff vecka, säger hon.

En vän till Agneta var förra veckan nere i Ukraina och hjälpte till och då fick hon tips om en privatfirma från Norge, Qurant AS, som kör ner direkta humanitära hjälptransporter till Ukraina. Tidigare har Agneta, vars hjärta även klappar för djuren som drabbas av kriget, samlat in ett ton hundmat med hjälp av vänner och brukshundsklubben, och då fick hon reda på att firman har en långtradare som ska ner nästa vecka.

– Det som det är störst behov av nu är bland annat torrmat, mediciner, blöjor och mjölkersättning, säger Agneta.

Köpmannaföreningen bidrar med 10 000

Agneta tog kontakt med Strömstads köpmannaförening och frågade om butikerna kunde tänka sig att bidra med något till lasset som ska ner nästa vecka. Heidi Caroline Nyström, Köpmannaföreningens ordförande, nappade på förslaget och föreningen beslutade att skänka 10 000 kronor till insamlingen.

– Alla är berörda av vad som händer och jag fick stor respons från alla butiksägare om att vara med och bidra, säger Heidi Caroline Nyström.

Strömstads köpmannaförening och Ica Kvantum har tillsammans hittills bidragit till fyra-fem halvpallar med matvaror som kommer att köras in i Ukraina med långtradaren, för att där lastas om till containrar. Via tåg kommer de sedan att köras in i landet och distribueras i de mest utsatta områdena.

Går fortfarande att bidra

Agneta talar polska, vilket underlättar när hon ska arbeta som volontär vid gränsen mellan Polen och Ukraina menar hon.

– Jag håller på med två parallella saker just nu; både insamlingen till långtradaren och min egen resa. Det är en så stor humanitär kris, så vi är förberedda på att det kommer att bli tufft, säger hon.

Vill man bidra till insamlingen till långtradaren som ska ner till Ukraina så kan man höra av sig till Agneta på telefonnummer: 0738-381525.

– Det går att swisha ett bidrag. Om fler vill bidra är det inte för sent, säger Agneta.