Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
”Det är nu vår säsong skulle börja och tjäna tillbaka det som vi ligger back med”, säger köpmannaföreningens ordförande Heidi Caroline Nyström. Bild: Thomas Bennelind

Köpmannaföreningen: ”Man behöver ju cash”

I en skrivelse till regeringen undrar riksdagsledamoten Kjell Arne Ottosson (KD) vad regeringen ska vidta för åtgärder för att säkerställa de mindre gränshandelsföretagens existens. – Oavsett vilket stöd man får är det ju pengar som ska betalas tillbaka, säger Heidi Caroline Nyström i Strömstads köpmannaförening.

”Den som tidigare varit en granne blir med den stängda gränsen en främling. Att därför verka för att skyndsamt kunna öppna gränserna igen efter att faran för covid-19 kunnat blåsa över, synes därför angeläget.”

Så skriver Kjell Arne Ottosson (KD) i ett pressmeddelande. I samma text ställer han frågor till ansvariga ministrar vad de gör för att småföretag ska kunna klara av dessa svåra tider.

Att skyndsamt öppna gränserna är inget som Heidi Caroline Nyström i Strömstads köpmannaförening förespråkar med självklarhet.

– Pengarna är en sak men att få ner smittan är viktigare. Men det är klart, det är ingen drömsits för oss. Det som är värst för oss är osäkerheten kring tidsperspektivet.

Även om gränsen skulle öppnas vid midsommar tror hon inte att handeln skulle återgå till densamma som före coronakrisen.

– Eftersom många blivit permitterade tror jag att folk kommer att vara försiktigare med pengarna, även när smittan är borta.

Vad regeringen kan åtgärda är svårt att säga.

– Man behöver ju cash, men oavsett vilket stöd man får är det ju pengar som ska betalas tillbaka. Dock är det klart att vi behöver hjälp, de fasta utgifterna är ju inte mindre, det är däremot intäkterna, säger Heidi Caroline Nyström.

Strömstads Tidning har sökt Kjell Arne Ottosson (KD).