Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad.
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind

Jobblösa söker arbete inom vård och omsorg

Sjukfrånvaron har ökat men än så länge är läget inom äldreomsorgen i Strömstad och Tanum hanterbart. Medicinskt ansvarig sjuksköterska för bägge kommunerna, Lena Olsson, följer läget kontinuerligt.

ANNONS
LocationStrömstad||

Krokoms kommun i Jämtland vänder sig direkt till hotellen för att erbjuda introduktion och jobb i vård och omsorg till anställda som riskerar att förlora jobbet och intresset uppges vara stort.

I Norra Bohuslän har något sådant ännu inte behövts, Inte heller förs i dagsläget någon diskussion med Västra Götalandsregionen om att omfördela vårdpersonal, meddelar Lena Olsson, när vi når varandra per telefon på onsdagsförmiddagen.

Men två gånger i veckan, tisdagar och fredagar, har Vårdsamverkan Fyrbodal möten via Skype. Där ingår primärvården (vårdcentralerna), Nu-sjukvårdens sjukhus och Fyrbodals kommuner för att utbyta information om det aktuella läget.

– I går fanns 33 inneliggande patienter med covid-19, varav 11 fick intensivvård, rapporterar Lena Olsson.

ANNONS

– Nu räknar man med att toppen i Västra Götaland kommer i vecka 20, kanske något senare i Fyrbodal. Men det ändrar sig vecka för vecka.

Vi har gjort ett test i Tanum. Det var negativt.

På de kommunala boendena i Strömstad och Tanum finns inga fall av covid-19 rapporterade. Riktlinjerna för tester ser just nu ut så att de som vårdas på specialistavdelningar med symptom som tyder på covid-19 testas, därefter den som först insjuknar på ett kommunalt boende med sådana symptom. Visar det sig vara coronaviruset behandlas även övriga som blir sjuka som covid-19-sjuka.

– Vi har gjort ett test i Tanum. Det var negativt. Men alla med symptom hanteras enligt strikta influensarutiner och hålls inne i sina lägenheter. Vi har ju redan rutiner för hur vi ska hantera vanlig influensa och magsjuka, säger Lena Olsson.

Hon förklarar också att kommunerna har ett bra stöd från expertis på hygienrutiner inom Nu-sjukvården.

Jennie Persson är ansvarig för kommunens bemanningscentral som försörjer socialförvaltning samt barn- och utbildningsförvaltning med personal. Där märks en ökning i ansökningar från dem som nu förlorar sina jobb inom framför allt handel och turism. Antalet ansökningar till bemanningscentralen har ökat med 25 procent sedan förra veckan.

– Vi har utökat med en administratör och en som hjälper till med rekrytering. Vi försöker få ut dem som söker i introduktion så snabbt som möjligt för att ha beredskap för en större ökning av frånvaron, säger hon.

ANNONS

Vi vet ju inte länge hur det här håller på och vi behöver även vikarier i sommar.

Det ska göra kommunen försedd med personal inom omsorgen från ungefär maj och framåt.

– Vi vet ju inte länge hur det här håller på och vi behöver även vikarier i sommar.

Frånvaron bland ordinarie personal har hittills ökat mest inom förskolan, men där ökar också frånvaron bland barnen, så det råder inte brist på personal, förklarar Jennie Persson. Ökningen av frånvaron är inte lika stor inom vård och omsorg, men det kan ju komma.

– Personalen inom omsorgen är fantastisk. De är jätteduktiga, berömmer hon.

Introduktionsprogrammen finns på plats sedan tidigare men kommunen söker nu alternativ, där man får en digital grundutbildning och sedan gör resten på plats på till exempel äldreboenden. Syftet är att slippa samla stora grupper.

ANNONS