Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjen Kärnberg med pappa Jörgen, mamma Linn, tvillingarna Isak och Edvin samt storebror Jakob, köpte sin julgran i fredags.

Jakob ser till att familjen får gran

Rollen som storebror har sina förpliktelser. Delvis ska man vara snäll mot sina småsyskon, men man ska också se till att familjen får den bästa julgrannen. Fyraåriga Jakob Kärnberg tog uppdraget på största allvar.

På fredagsförmiddagen begav sig familjen Kärnberg ut bland Strömstads granförsäljare för att finna den perfekta julgranen. Mamma Linn och pappa Jörgen lät äldsta sonen Jakob ansvara för valet. Fyraåringen tog såklart det ärofyllda uppdraget på största allvar. Utan att mamma och pappa visste ordet av hade Jakob stegat fram till den lyckligt utvalda granen.

– Här är vår gran, ropade Jakob med stolt min.

Pappa Jörgens enda krav var att granen skulle vara grön, vilket den utvalda uppfyllde väl. Mamma hade däremot lite högre krav men också dessa tillfredsställdes i och med Jakobs briljanta val.

– Det ska vara en hel och proportionerlig gran som ser ut att stå rakt och stabilt. Den där ser riktigt bra ut Jakob, uppmuntrar Linn.

Efter att ha hjälpt granförsäljaren Gunvor Josefsson att paketera granen bar det av mot kassan där kön ringlade lång. Såpas lång att Jakob var tvungen att vila benen. Sittandes på granen funderade han över hur arbetsfördelningen skulle se ut. Ljusen och kulorna beslutade han att själv ansvara för medan småsyskonen Edvin och Isak, snart två år, fick i uppdrag att pynta med glitter. Om toppen skulle prydas med en stjärna eller spira lät Jakob sina förmyndare besluta.

– Förra året hade vi både stjärna och spira för då hade vår gran två toppar. På årets gran är det bara en topp och då tror jag allt att det får bli en spira, ler mamma.

För granförsäljaren och markägaren Gunvor Josefsson är dagarna innan jul bråda tider. Hon och maken påbörjade försäljningen första advent men det är först senaste veckan försäljningen har tagit vid ordentligt.

– Det här är den traditionella svenska granen och den har vi odlat i södra Bullaren. Förra helgen tog försäljningen verkligen fart och nu säljer vi fram till julafton eller till dess att granarna tar slut.

Sara Johansson var en av de som hann få sig en gran innan de var slut för året. Med som smakråd var mamma Agneta. Årets gran är för Sara en symbol för flera saker. Jul, men också självständighet.

– Det är första gången jag ska fira jul i mitt eget hus. Jag tror jag ska ha granen framför brasan. Det blir silvriga och röda kulor och såklart en stjärna i toppen.

Mamma Agneta ler mot sin dotter. Liten har blivit stor. Om bara några år är det kanske Jakob Kärnberg som köper sin första egna gran.

Bild: Marie Carlsson