Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Margareta Fredriksson (L), regionpolitiker från Strömstad, menar att en avveckling av Ronden inte skulle bli en besparing. Bild: Linda Smith
Margareta Fredriksson (L), regionpolitiker från Strömstad, menar att en avveckling av Ronden inte skulle bli en besparing. Bild: Linda Smith

"Jag tycker inte att man kan lägga ner Ronden"

– Att lägga ner Ronden skulle kanske kosta mer i sjukresor med taxi, så det blir ju ingen besparing. Det säger regionpolitikern Margareta Fredriksson från Strömstad.

Ett mycket kontroversiellt förslag som finns med i en utredning som i dagarna presenterats för regionens politiker är att Ronden som går mellan Strömstad, Uddevalla och Näl ska läggas ner. Det skulle enligt utredningen spara 1,1 miljoner – men i utredningen finns inget seriöst förslag om hur Ronden skulle ersättas för de patienter som behöver den. Bara ett hugskott om att patienterna kan få åka sopbil, glassbil eller postbil till busshållplatsen för att ta kollektivtrafiken.

Margareta Fredriksson (L) sitter som vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen. På senaste mötet med nämnden togs utredningen om att lägga ner Ronden upp.

LÄS MER: Förslaget: lägg ner Ronden - ta sopbilen till busshållplatsen

LÄS MER: Mats Granberg (S): "Inte bra på något sätt"

– Vi fick en lägesrapport om förslaget men i nämnden fattar vi inga beslut om detta, utan det går vidare till regionstyrelsen.

Vad tycker du om förslaget att avveckla Ronden?

– Jag tycker inte att man kan lägga ner Ronden. Man måste veta hur man ska göra i stället. Det ska ju inte bli svårare för äldre och sjuka att ta sig till sjukhuset. Att lägga ner Ronden skulle också innebära att sjukresorna med taxi skulle öka – för det är ju ingen som menar allvar med det där med att åka sopbil till busshållplatsen, säger Margareta Fredriksson.

Förslaget om sopbil kom väl upp eftersom tjänstemännen inte såg något annat alternativ till Ronden än taxiresor – så någon annan lösning finns ju egentligen inte?

– Nej, någon lösning presenteras inte i utredningen. Man ska också komma ihåg att det här inte är ett skarpt förslag.

Att ta kollektivtrafik mellan Strömstad och Näl ser hon inte som ett möjligt alternativ i dagsläget.

– Nej, som det ser ut nu får man ju byta buss flera gånger. Kollektivtrafiken är inte utbyggd för patientresor, och det skulle ju bli väldigt besvärligt för till exempel en 80-åring med krämpor att göra den resan.

Nu går alltså utredningen vidare till regionstyrelsen. Margareta Fredriksson har diskuterat sina åsikter om förslaget med "sitt" regionråd, Jonas Andersson (L).

Det är ingen risk att ett förslag om att lägga ner Ronden bara klubbas igenom av regionstyrelsen som ser en enkel miljon att spara?

– Nej, vi kommer att få möjlighet att diskutera det här förslaget mer innan några eventuella beslut fattas.

En av ledamöterna i regionstyrelsen är Eva Olofsson (V). Hon vänder sig mot förslaget.

– Det är viktigt att slå vakt om Ronden, särskilt i de områden där kollektivtrafiken är dåligt utbyggd. Vi vill snarare se att man förbättrar kopplingen mellan Ronden och övrig kollektivtrafik. Det är viktigt att människor lätt ska kunna ta sig till sjukhuset, vi ska inte försämra de möjligheterna. För många är det inte möjligt att ta sig till sjukhuset på annat sätt än med Ronden - eller som en sjukresa i taxi, vilket ju kostar mer för regionen.