Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Fotomontage av den tänkta fasaden. Bild: Contektion
Fotomontage av den tänkta fasaden. Bild: Contektion

Ja till bygglov för lägenheter på Hedelinska

Miljö- och byggnämnden har sagt ja till bygglovsansökan för Hedelinska tomten. Nästa steg för Orvelins är fördjupad projektering och samtal med byggare. Men planen har ännu inte vunnit laga kraft.

– Det känns trevligt och vi tror att det här kan bli bra. Vi har haft en bra dialog med kommunen, säger Ulf Palm vid Orvelingruppen.

Dialogen har bland annat inneburit att det förslag som nu fått bygglov innehåller fler och mindre lägenheter än ett tidigare utkast.

– För att tillgodose den efterfrågan som finns på mindre hyresrätter, förklarar Ulf Palm, som gör en grov bedömning att det skulle kunna bli byggstart strax efter årsskiftet, om ingen överklagar.

Bygglovet medger vad nämnden betecknar som mindre avvikelser från detaljplanen: Räcket runt tornet är 28 centimeter högre än föreskrifterna. Antalet parkeringsplatser är 24, medan normen skulle innebära 27 plus tio för handel. Extra parkeringsplatser ska gå att finna vid en annan fastighet 130 meter bort. Ett sophus planeras på mark som ska vara tillgänglig för utfarter, men är enligt bygglovet vald i samråd med tekniska förvaltningen. Tre balkonger byggs också vid sådan mark, men nämnden räknar inte med att de har någon stor påverkan.

Tillgänglighetskraven är inte helt uppfyllda, eftersom tre lägen­heter saknar tillgängliga uteplatser och det inte finns ramp till tak­terrassen ovanför tornlägenheten. El för lyftplatta i lägenheterna finns dock samt el för trapphiss till terrassen.