Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Test redan samma dag man kommit in i Sverige rekommenderas. Bild: Stefan Bennhage
Test redan samma dag man kommit in i Sverige rekommenderas. Bild: Stefan Bennhage

Inresande uppmanas testa sig - men inte dagsresenärer

Detta gäller för den som reser från Norge till Sverige från och med 21 december.

Texten har uppdaterats med mer testinformation

Obligatoriskt covidbevis: kan vara vaccinationsintyg, negativt testresultat eller intyg på genomgången covidinfektion. Kravet gäller inte för svenska medborgare och personer som bor permanent i Sverige.

Undantag: Gränspendlare som testar sig en gång per vecka. Barn under förskoleålder. Barn som bor växelvis hos föräldrar på olika sidor gränsen.

Rekommenderad testning: alla (även svenska medborgare och de som bor i Sverige) rekommenderas att testa sig för covid 19 – helst samma dag man reser in i Sverige. I väntan på provsvar ska man hålla avstånd till andra och särskilt undvika kontakt med personer i riskgrupp och personer över 70 år. Man ska vara extra uppmärksam på symptom.

Undantag: Gränspendlare som testar sig regelbundet.

Andra undantag: Renskötare, fjällräddning, barn under förskoleklassålder och barn som bor växelvis hos föräldrar i olika länder behöver inte testa sig vid inresa, inte heller testa sig regelbundet.

Den som reser över dagen: Folkhälsomyndigheten bedömer det som orimligt att dagsresenärer ska hinna testa sig och få svar. De uppmanas vara extra noga med att hålla avstånd.

Genomfartstrafik: Hinner inte testa sig. Uppmanas vara extra noga med att hålla avstånd.

Ansvaret för testning ligger hos regionerna. På en mejlfråga hur testerna ska ske svarar Västra Götalandsregionen (VGR): "PCR-provtagning är gratis för den som inte är skriven i Västra Götaland och inte har svenskt personnummer. Regionen erbjuder alltså kostnadsfri provtagning till exempelvis till norrmän via vår ordinarie provtagning. Men i nuläget planerar VGR inte att stå vid den norska gränsen och utföra tester."

Läs mera:

Sverige inför krav på vaccinpass i Norden

Nya inresekrav oroar