Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Solbogårdens demenscenter, ett av Strömstads äldreboenden. Bild: Marita Adamsson
Solbogårdens demenscenter, ett av Strömstads äldreboenden. Bild: Marita Adamsson

Inget besöksförbud – men försiktighet råder

Besöksförbudet på äldreboenden upphörde 1 mars. Fortfarande gäller försiktighet för dem som träffar sina anhöriga.

– Vi ser gärna att den som vill komma på besök hör av sig i förväg. Vi tillhandahåller som förut munskydd, säger Joakim Möller, ansvarig för kommunens äldreboenden.

Folkhälsomyndigheten kräver inte munskydd i den boendens egen lägenhet, men för personalen gäller fortfarande munskyddskrav – och visir vid nära vård. Joakim Möller anser därför att besökare ska bära munskydd i allmänna delar av huset och även i den anhöriges lägenhet, i alla fall om personal är där.

Vi ser gärna att besök sker utomhus om det passar sig.

All personal har inte fått sin andra spruta och det råder fortfarande osäkerhet kring exakt hur vaccinet fungerar. Man är skyddad från svår sjukdom och död, men kan fortfarande smittas och kanske smitta andra. För multisjuka gamla kan det vara riskabelt att få även en lindrig infektion.

Säkraste besökssättet är fortfarande att träffas utomhus.

– Vi ser gärna att besök sker utomhus om det passar sig, säger Joakim Möller.

Tar man med sig en anhörig från boendet för en utflykt eller ett besök hemma har man ansvar för att minimera smittorisken, förklarar han också.

"Vi kommer inte att begära testning vid kortare turer iväg från bostaden på Säbo så länge den boende är vaccinerad fullt ut. Detta följer linjen i Folkhälsomyndighetens rekommendation att besökare skall kunna vistas i den boendes lägenhet utan munskydd. Det faktum att man blivit vaccinerad innebär ju ingen garanti för att man inte kan vara smittbärare eller ådra sig lindrigare symptom vilket kan vara nog så allvarligt för en del av de som bor på våra särskilda boenden. Vi följer kontinuerligt utvecklingen och de råd och rekommendationer som kommer från Vårdhygien och folkhälsomyndigheten, skriver han i ett förtydligande.

Tar man med sig en anhörig från boendet för en utflykt eller ett besök hemma har man ansvar för att minimera smittorisken

Kommunen har inte ansökt om förlängt besöksförbud sedan det gällande löpte ut 28 februari. Det infördes när Strömstad fick en snabb topp i smittspridningen, men i Strömstad har den minskat de senaste veckorna. Nu har också alla som bor i särskilt boende fått två doser vaccin, med undantag för en handfull personer som inte kunnat vaccineras, till exempel för att de varit sjuka.