Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

(arkivbild).  Bild: Andreas Olsson
(arkivbild). Bild: Andreas Olsson

Ingen informationsplan för särskilda grupper

Nyanlända till Sverige och besökare på Träffpunkten, för bland annat personer med psykisk ohälsa, är grupper där man kan behöva försäkra sig extra om att information om vaccinationen har nått fram. Men någon särskild plan finns inte.

– Vi har grupper med samhällsorientering och där informerar vi och visar information på andra språk på 1177, berättar Marita Gustafsson på integrationscentret.

Men grupperna är mindre än vanligt, eftersom restriktionerna sätter en gräns vid åtta deltagare. Inga ny grupper togs in alls förra året och 2021 har bara en liten grupp startat, berättar integrationssamordnare Thomas Niklasson.

LÄS MER: Här blir lokalen för massvaccination för Strömstadsborna

”Ingen annan har ju genomfört något sådant här i den här skalan förr.”

Vaccinatören Heartbeat HLR som ansvarar för massvaccineringen i Strömstad har inte varit i kontakt med speciella grupper. Heartbeats chef Robert Sjöholm förklarar att den plan för vaccineringen som finns är en grundplan som kan behöva justeras.

– Ingen annan har ju genomfört något sådant här i den här skalan förr, så jag är öppen för att det kan behöva ändras, om det visar sig finnas särskilda behov, säger han.

Han förklarar också att han ser sig som ett komplement till vårdcentralerna och blir förvånad över upplysningen att vårdcentralerna i Strömstad inte vaccinerar i fas fyra.

– Vi har ett möte i morgon tisdag när vi spikar fler detaljer, säger han.

Under tiden rullar vaccinationerna i fas tre hos vårdcentralerna vidare. När veckan är slut räknar Bohuslinden med att bara sista grupperna där, personer i riskgrupp mellan 18 och 59, återstår. Det handlar om cirka 500 personer för Bohuslindens del. Den gruppen vaccineras även via sjukhusens mottagningar.

LÄS MER: Kronans Apotek i Strömstad kommer också att vaccinera