Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio Strömstad, och Charlotte Ericson, verksamhetschef för Bohuslinden. Bild: Arkiv
Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio Strömstad, och Charlotte Ericson, verksamhetschef för Bohuslinden. Bild: Arkiv

Ingen bekräftad smitta på särskilda boenden ännu

Folkhälsomyndighetens riktlinjer har hittills varit att de äldre på särskilda boenden ska prioriteras för coronatester. Än så länge har inget av de tester som vårdcentralerna gjort visat någon smitta. – Vilket ju är glädjande, skriver Charlotte Ericson, verksamhetschef för Bohuslinden, i ett e-postmeddelande.

Vårdcentralerna i Strömstad följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer att de äldre på särskilda boenden som visar luftvägssymptom ska prioriteras för coronatester.

– Patienter som har personliga assistenter, där det finns risk för samhällssmitta testar vi såklart också, säger Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad under tisdagen.

Av de coronatester som Capio i Strömstad genomfört än så länge visar alla negativt.

– Vi har inte ett enda bekräftat fall än, bekräftar Marlene Midtvedt.

Ska testa mer vårdpersonal

Hon berättar att de har uppföljningar med regionen två gånger i veckan och med Capio varje dag. Hon har fått besked om att nästa steg kommer att bli att börja testa mer vårdpersonal med start nästa vecka.

– Längre än så vet inte vi. Det är ju veckovisa riktlinjer som Folkhälsomyndigheten kommer ut med och mycket hänger ihop med testkapaciteten, förklarar hon.

– Jag vet att man börjat testa mer personal i Göteborg och i Trollhättan. Det är ett helt nytt system. Det ska skickas till ett annat labb och så vidare. Om det funkar som det ska kommer man breddinföra det i hela VG-regionen, fortsätter hon.

Bohuslinden har inte heller några bekräftade fall av covid-19 än så länge. Det uppger Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden i ett e-postmeddelande:

"Nej vi har inga positiva fall hos våra listade. Vi har tagit prov på enstaka patienter på särskilda boenden de senaste veckorna, samtliga har varit negativa, vilket ju är glädjande. Det verkar alltså inte finnas någon smitta på våra särskilda boenden ännu", skriver hon.

Kapaciteten för provtagning ska öka

Bohuslinden har inte testat patienter på någon bred front ännu.

"Det gäller fortsatt att vi ska testa patienter med infektionssymtom på särskilda boenden som prioritet ett och prioritet två på personal med symtom på särskilda boenden. Kapaciteten för provtagning har ännu inte kunnat ökas upp men det är på gång. Det kommer att bli en ökad kapacitet de kommande veckorna" skriver hon vidare.

De utökade testerna på personal ska enligt Charlotte Ericson gälla för vårdpersonal inom hemsjukvård och på särskilda boenden.