Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Ingen ökad arbetslöshet i Strömstad senaste året

När arbetsförmedlingen presenterar den senaste statistiken för arbetslöshet, blir slutsatsen att arbetslösheten ökar lite i nästan hela landet. Men inte i Strömstad.

I riket som helhet var andelen öppet arbetslösa i Sverige 6,0 procent i oktober. Jämfört med samma månad 2018 var det en ökning med 0,3 procentenheter.

Västra Götalandsregionen hade en arbetslöshet (antal inskrivna på Arbetsförmedlingen 16 - 64 år i förhållande till arbetskraftens numerär) på 6,4 procent.

Bland ungdomar 18 - 24 år var 7,9 procent inskrivna i oktober som arbetslösa.

Högst var den i Södermanland med 9,9 procent och lägst i Västerbotten med 5,5 procent. Bra till ligger också Halland med 5,6 procent.

Bryter man ner statistiken på kommunnivå i Västra Götaland, visar det sig att arbetslösheten i Strömstad är 5,5 procent och har i n t e ökat alls det senaste året.

Mölndal, Strömstad och Kungälv är de enda kommunerna i länet som redovisar 0,0 procent i förändring det gångna året.

I Tanum är arbetslösheten 4,6 procent och har ökat med 0,3 procent. Tio av länets 49 kommuner redovisar 0,1 - 0,5 procents minskad arbetslöshet, jämfört med för ett år sedan.

De högsta arbetslöshetssiffrorna redovisar Åmål, Bengtsfors och Mellerud med i samma följd 13,5 procent, 11,9 respektive 11,2 procent. Trollhättan har 10,5 , Vänersborg 9,3 och Uddevalla 8,0 procent.

Orust, Sotenäs, Stenungsund och Tjörn har alla ökat sin arbetslöshet något, men ligger ändå ännu under fyra procent.

– Arbetsmarknaden är ännu god, men vi går in i tydlig avmattning, konstaterar Annika Sundén som är Arbetsförmedlingens analyschef.

Arbetsförmedlingens siffror bygger helt på antalet inskrivna som söker jobb och ha inte med SCB:s statistik som på torsdagsmorgonen avslöjades som felaktiga.